Gyöngyi
2 °C
13 °C

Tovább csökken az euró svéd támogatottsága

2003.05.08. 09:44
Az országnak az Európai Monetáris Unióhoz (EMU) való csatlakozása megállítja az áremelkedéseket, ígéri a svéd kormány. A bejelentéssel egyidőben ismertették a legfrissebb közvélemény-kutatás eredményét, miszerint az euró svéd bevezetését ellenzők tábora további nő.
Az áremelkedéssel kapcsolatos aggodalmak eloszlatása érdekében a svéd kormány különleges egyezményt kötött a vállalkozókkal, a közszolgáltatókkal és az érintett szakszervezetekkel. Eszerint az euró bevezetése előtt és után egy-egy hónapon át befagyasztják az árakat Svédországban.

- Egy termékért ugyanannyit kell majd fizetni euróban, mint amennyit koronában ér, sem többet, sem kevesebbet - ígérte Ann-Christin Nykvist fogyasztási miniszter, a titokban vagy tudatlanság miatt történő áremelkedések megelőzésére létrehozott kormánybizottság(!) tagja.

Még egyharmad sem vezetné be

Svédországban szeptember 14-én lesz az euróreferendum. Az ország EMU-tagságát támogatók aránya jelenleg alig 31 százalékos, míg az ellenzőké 46 százalék. A Gallup Intézet által végzett felmérésből az derül ki, hogy április második felében, tehát néhány hét alatt az euró támogatottsága 36 százalékról 31-re esett vissza. A pénz ellenzőinek aránya 43-ról 46 százalékra növekedett, s 3 százalékponttal 23 százalékra emelkedett a bizonytalanok aránya is - mutat rá a TEMO közvélemény-kutatása.

Enyhén növekedett az EU népszerűsége Norvégiában

A norvégoknál jelenleg 49,9 százalék támogatja az ország uniós tagságát, míg 36,4 százalék ellenzi. Március óta a támogatók tábora 0,4 százalékkal bővült, míg az ellenzőké 1,7 százalékkal csökkent, derül ki a Nationen című lap által ismertetett felmérési eredményekből.

A Sentio/Norsk Statistikk legfrissebb közvélemény-kutatása ugyanakkor megerősíti, hogy a nők valamivel nagyobb mértékben (42 százalék) ellenzik az ország uniós tagságát, mint a férfiak (41 százalék). A harminc évesnél fiatalabbak között szintén fokozottabb EU-szkepticizmus tapasztalható (46 százalék), főként az alacsony jövedelemkategóriába tartozó személyek, valamint az ország északi részén élők körében.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.