Gusztáv
-11 °C
-2 °C

Brüsszeli vészjelzés költségvetési deficitek miatt

2003.05.21. 10:25
Egy szerdán nyilvánosságra kerülő európai bizottsági jelentés arra figyelmezteti a nagy deficitet felhalmozó eurózóna-országokat - Franciaországot, Németországot és Olaszországot -, hogy új reformok hiányában nehéz lesz egyensúlyba hozniuk költségvetésüket a kitűzött 2006-2007-es határidőre. Az EU vezetői szerint a középtávú pénzügyi célok túlzottan optimista növekedési előrejelzéseken alapulnak.
A dokumentum szerint a 2002-es esztendő és az idei év első része a legnehezebb periódus volt a költségvetési politikák szemszögéből az euró bevezetése óta. Gazdasági tervében a legtöbb tagállam költségvetésének kiegyensúlyozását ígéri 2005 vagy 2006-re. Az elmúlt hónapok gazdasági teljesítményének tükrében az előrejelzéseket megalapozó növekedési adatok túl optimisták, így a költségvetés kiegyensúlyozása az EU szerint egy évvel későbbre, 2006-2007-re tolódhat.

Sötét német kilátások

A legnagyobb gondban a németek vannak; már tavaly sem teljesítették a stabilitási és növekedési paktum előírásait, és úgy tűnik, idén sem tudják a GDP 3 százaléka alá csökkenteni a költségvetés hiányát. Nehezen képzelhető el, hogy a német kormány helyrehozza költségvetését a vállalt határidőig, 2006-ig.

Brüsszel már nem csak Németországgal, hanem Franciaországgal szemben is elindította a "túlzott deficit procedúrát", amely a hiánycsökkentő intézkedések sorozata után, sikertelenség esetén több millió eurós büntetéssel érhet véget.

Reformok helyett improvizáció

A jelentés Olaszországot is megemlíti: Itália költségvetési hiánya jövőre haladja meg a 3 százalékot. Az EU szerint az országban strukturális reformok helyett improvizációs jellegű, tűzoltó-megoldásokkal irányítják a pénzügyi folyamatokat.

Portugália 2001-ben lépte át a 3 százalékos határt, idén pedig "jelentős kihívást" jelent a költségvetés egyensúlyba tartása. Tavaly ez ugyancsak kivételes intézkedések segítségével (ideiglenes pótadó bevezetésével) éppen hogy sikerült.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Újévi szállás ajánlatok

Kezdje az évet kikapcsolódással, a wellnessből sosem elég.