Barbara, Borbála
-5 °C
3 °C

Az Unió szigorítja a genetikailag módosított termékek ellenőrzését

2003.05.26. 10:33
Az Amerikai Egyesült Államok ismételt kérése ellenére az Európai Parlament nemhogy enyhítette volna, hanem éppen ellenkezőleg, tovább szigorította a genetikailag módosított élelmiszerek ellenőrzési rendszerét és piaci jelenlétük feltételeit.
A javaslat értelmében az unió területén nem léteznek majd egységes szabványok ezen a téren, ugyanakkor a tagországokat olyan, kötelező előírások alkalmazására kérik fel, amelyek nem sértik a belső piac szabályait, s követnek bizonyos alapelveket. (Az érintett termékeket címkével kell ellátni és bevezetik az úgynevezett tettenérhetőségi rendszert, amely szúrópróbaszerű ellenőrzésekkel igyekszik elérni, hogy a fogyasztókat megfelelően tájékoztassák a termékek jellegéről.)

A zöldek elégedettek

A környezetvédők kedvezően fogadták a parlamenti ajánlást. A Föld Barátai szervezetvéleménye szerint a parlament álláspontja az európai fogyasztók túlnyomó többségének óhaját tükrözi.

Amennyiben az Európai Parlament júliusi plenáris ülésén is jóváhagyják az előterjesztést, a módosított jogszabályról az Európai Tanács miniszterei döntenek, minősített többséggel.

Nagyobb szigort?

Luxemburg, Hollandia, Nagy Britannia és Dánia korábban - különböző okok miatt - a hasonló jellegű javaslatok ellen szavaztak. Elemzők úgy vélik, a legújabb ajánlat a szigorúságot tekintve megfelel majd Luxemburgnak, ám Dániának kevésbé. Nagy Britannia és Hollandia pedig várhatóan csak szigorúbb, valóban korlátozó törvénykezést fogadna el. A Tanács hétfőn egyeztet az EU-bizottsággal az ügyben.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!