Orsolya
7 °C
10 °C

Januártól drágul a dohány Németországban

2003.05.29. 08:58
Január elsejétől, de az eredeti tervekhez képest lassabban, három lépésben hajtja végre a német kormány a dohánytermékek adójának emelését. Az ily módon keletkező jelentős többletbevételt főként az egészségügy kapja.
A dohánytermékekre kivetett többletadót társadalombiztosítási juttatásokra, valamint a cégek és a munkavállalók által fizetett egészségügyi hozzájárulás kiegészítésére fordítják. Előzetes becslések szerint 2004-ben az adóemelés első lépése kereken egymilliárd euró többletet hoz az államkasszába.

Még 3,5 milliárd euró

A pénzügyminisztérium, a dohányipar, az egészségügyi minisztérium és a szakszervezetek között létrejött megegyezés alapján az adóemelés második szakaszától 1,5 milliárd euró, a harmadik szakasztól pedig 2 milliárd euró többletbevételre lehet számítani. A második és a harmadik szakasz időpontjáról egyelőre nincs döntés.

Az adóemelésre az egyre növekvő államadósság miatt van szükség, az egészségügyi reform végrehajtásához szükséges pénzalapok kiegészítése érdekében. (Az intézkedéscsomagtól a drága német munkaerő költségeinek csökkentését remélik.)

Az adóterhek növelésének mostani átütemezése azt jelenti, hogy a dohánytermékek az eredetileg tervezett és bejelentetthez képest kevésbé drasztikusan, inkább fokozatosan drágulnak majd.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.