Auguszta
5 °C
22 °C

Recesszió és növekvő munkanélküliség Hollandiában

2003.06.23. 11:00
Egyre növekszik, és már elérte a négyzsázezret az állástalanok száma Hollandiában. A Központi Statisztikai Hivatal (CBS) adatai szerint havonta háromezer több a munkanélküli.
Hollandiában februárban, márciusban és áprilisban egyaránt háromezerrel nőtt az állástalanok száma, derül ki a CBS adataiból. A munkanélküliség terjedése azért is meglepő, mert az évnek ebben az időszakában az idénymunkáknak köszönhetően általában kevesebb az állástalan. A CBS-nek az időszakos adatokkal kiigazított adatai szerint a munkanélküliek száma 403 ezerre tehető.

Csökken a GDP

Ma csaknem 140 ezerrel több a holland munkanélküli, mint egy évvel ezelőtt, s a helyzet a közeljövőben sem kecsegtet javulással. A DNB holland központi bank azt jelezte, hogy 2003-ban 0,4 százalékkal csökken a gazdaság teljesítménye, így az idei esztendő 1982 óta az első, amikor a holland gazdaság az egész évre kiterjedő gyengüléssel szembesül. Hollandiában immár hivatalosan is recesszióba csúszott a gazdaság, miután 2002 utolsó negyedében 0,2 százalékkal, majd 2003 első negyedében 0,3 százalékkal csökkent a bruttó nemzeti össztermék. (Recesszióról akkor beszélünk, ha két egymást követő negyedévben negatív gazdasági növekedést mutatnak az adatok.)

A munkanélküliségi ráta a 12 hónappal ezelőtti 3,7 százalékról 5,3 százalékra emelkedett. Hollandiában jelenleg 7,07 millióan dolgoznak, míg tavaly nyáron az állásban lévők száma 7,21 millió volt.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Hajóutak

Csodás hajóutak: Olaszország, Karibi álom, és a Norvég fjordok világa várja!