Hajnalka
-1 °C
15 °C

Csekély az esély a svéd euróra

2003.07.16. 10:29
Két hónappal a szeptember 15-i svéd euró-népszavazás előtt az egységes európai valuta támogatóinak komolyan rá kell kapcsolniuk. A legfrissebb felmérések adatai alapján úgy tűnik, kevés az esély a közös európai pénz bevezetésére. Az eurót támogatók aránya a negyven százalékot sem éri el, igaz, sokan bizonytalanok.
Az euró bevezetését támogatók reményeit fokozta, hogy az utóbbi időben a sajtó fő helyen tálalta az euró ügyét. Most volt rá először példa, hogy egy hétig az európártiak uralták a sajtót, kivéve egy napot, amikor az ellentábor az Európai Monetáris Uniót Hitler uralmához hasonlította, igaz ezt a kijelentést később visszavonták.

A többség elutasító, de sok a határozatlan

Tavaly november óta a közvélemény-kutatások következetesen azt mutatják, hogy a svédek ellenzik a korona euróra cserélését. A héten közzétett felmérések szerint az euró bevezetését támogatók aránya 31 és 38 százalék közé zuhant, az ellentábor ezzel szemben 46 és 53 százalék közé erősödött. A határozatlanok aránya igen magas, 9-23 százalékra tehető.

A sajtóvitákban igen jól szerepelnek az euró támogatói, de a koronát védelmezők jobban megértetik magukat az utca emberével. "Egyre nagyobb valószínűségét látom annak, hogy az euró ellenzői kerülnek ki győztesen a szeptemberi megmérettetésből" - nyilatkozta Joergen Appelgren, a Nordea bank közgazdásza.

Jonas Frycklund, a Svéd Vállalkozók Szövetségének euró-kulcsembere optimista, szerinte az euró bevezetésének elfogadtatásához csupán az üzenet megfelelő továbbítására van szükség. Michael Treschow, az Ericsson telekommunikációs vállalat vezetője, és Thomas Bodstroem igazságügy-miniszter arra hívja fel a svéd közvélemény figyelmét, hogy az euróövezet lakóinak háromnegyede igen elégedett az új valutával.

Gyenge a kampány

Az eurókampány eddig néhány tévé- és mozireklámból állt összesen. Nincsenek plakátok a hirdetőtáblákon, nem osztogattak kitűzőket és szórólapokat, s egy-két kivételtől eltekintve vitafórumot sem szerveztek, pedig tavaly november óta - ugyanis akkor tűzték ki a népszavazás időpontját - bőven lett volna erre idő.

Joboldallal szövetkező szociáldemokrata kormányfő

Az euró furcsa szövetséget hozott létre a politikai porondon. Göran Persson, szociáldemokrata miniszterelnök rendes körülmények között a baloldal és a zöldek támogatását élvezi a parlamentben. A koalíciós pártok azonban a korona hívei, így Persson a mérsékelten konzervatív, liberális és kereszténydemokrata ellenzékkel lépett szövetségre.

Erős és egységes európárti frontvonal kialakításában reménykedve a kormány és a jobboldali ellenzéki pártok kulcsfontosságú egyezményt írtak alá Svédország költségvetési többletének növelésére, illetve az adósságok gyorsabb ütemű visszafizetésére. A megállapodással felhatalmazták arra a kormányt, hogy válságos időkben irányíthatóbbá tehesse a gazdaságot.

Amennyiben Svédország az euróövezet tagja lesz, már nem dönthet egyedül az irányadó kamatok módosításáról, és nem értékelheti le valutáját egy esetleges gazdasági válság felszámolása érdekében, mindez komoly aggodalmat vált ki a svédek körében.

A szakszervezetek semleges állásponton

Az egyezmény kísérlet tesz a Szakszervezetek Szövetségének (LO) megnyugtatására is. A LO speciális pénzalap létrehozását szorgalmazza, ami ütközőként működne az esetleges gazdasági sokkhatások időszakában. A miniszterelnök nem támogatja egy ilyen alap létrehozását, ezért a szövetség semleges marad az eurókampány utolsó időszakában, nem mozgósítja mintegy kétmillió tagját.

Amennyiben a svédek mégis csatlakoznak az euróövezethez, akkor az egységes európai valuta 2006. január elsejétől hivatalos fizetőeszközzé válik az országban.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!