Judit
-2 °C
8 °C

Még 13 milliárd eurónyi régi uniós valuta van forgalomban

2003.08.01. 10:59
Több mint 13 milliárd euró értékű német márka, francia frank, spanyol peseta, olasz líra és más "örökségvaluta" van forgalomban a világon, derül ki egy felmérés most közzétett adataiból.
A régi bankók egy részét emlékbe tették el tulajdonosaik, a többi feltehetően matrac alatt várja, hogy elővegyék. A pénz jelentős része soha többé nem kerül majd a hatságok szeme elé. Enek oka részben az, hogy néhány régi valuta - főként a német márka - kemény valutaként nemhivatalos fizetőeszköz volt Törökországban és a kelet-európai országokban.

Tiszta nyereség

A be nem váltott bankjegyek nyereséget jelentenek a központi bankok, s az érintett kormányok számára. Írországban becslések szerint a hiányzó bankóknak mintegy nyolcvan százaléka nem kerül majd vissza a Központi Bankba, ezért a 234 millió eurós profitot már el is könyvelték. Elveszett líráinak fejében Olaszország 605 millió eurós nyereséggel számol.

A legnagyobb "kintlévősége" Németországnak van: elképesztő, 4,8 milliárd eurónyi márkamennyiség rejtőzködik a nagyvilágban. A Német Központi Bank, a Bundesbank a hiányzó összeget egyelőre nem tervezi nyereségként elszámolni, eleget téve ezzel az Európai Központi Bank kérésének.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.