Natália
-3 °C
7 °C

Megadóztatják a hollandok külföldi nyaralóit

2003.08.05. 11:08
A holland adóhivatal valóságos hajtóvadászatot indított azon holland állampolgárok felkutatására, akiknek nyaralóként használt ingatlanuk van külföldön.
A pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint több száz holland háztulajdonos neve van azon a listán, amelyet átadtak az adóhivatalnak vizsgálat céljából. A listán lévő "gyanúsítottakat" az adóhivatal képviselője ősszel látogatja meg.

Az első vizsgálatok a francia, az olasz, a spanyol és a belga "hétvégi házakra" összpontosítanak. Peter Lamers minisztériumi szóvivő szerint ezek a házak állandó otthonok, a tulajdonosoknak ezért több ezer eurónyi adót kellene fizetniük évente. (A szabályok szerint az adó alól csak a kempinglakások és a lakókocsik mentesülnek.).

Példát statuálnak

Egy külföldön lévő második lakóházat a holland törvények ingatlantőkének tekintenek, és a tulajdonosnak a ház értékének 1,2 százalékát kitevő adót kell fizetnie évente. Például, ha egy ház értéke 300 ezer euró, akkor tulajdonosa 3600 euró adót köteles fizetni minden évben. Sőt, a járulékos adókivetések jelentősen megnövelhetik a végső terheket.

Az adóhivatal tájékoztatása szerint a most elindított szigorú ellenőrzés célja elsősorban a példastatuálás, a hollandok adófizetési moráljának javítása. Természetesen az sem elhanyagolható, hogy számításaik szerint valószínűleg több millió euró folyhat be az államkasszába.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!