Árpád
-1 °C
9 °C

Vesztésre áll a svéd euró

2003.08.15. 10:59
Pontosan egy hónappal a svédországi euróreferendum előtt a közös valuta ellenzői tartják stabil többségüket.
A legutóbbi TEMOS-közvélemény-kutatás - amit a két vezető svéd újság, a Dagens Nyheter és a Sydsvenska Dagbladet rendelt meg - azt az eredményt hozta, hogy a nem oldal 49-százalékra számíthat az európártiak 35 százalékával szemben. Ez nagyon hasonló a júniusi adathoz, amikor 51:35 volt az arány.

A legfigyelemreméltóbb változás az, hogy megnőtt az euró támogatottsága a nők között (24-ről 30 százalékra), ezzel egyidejűleg a férfiaknál megfordult a trend, 46 százalékról 41 százalékra csökkent a támogatottság. Hogy a helyzet még bonyolultabb legyen: a 30 évesnél fiatalabbak körében szintén visszájára fordult az eddigi tendencia: az euró híveinek bázisa erősödött, 31 százalékról 37 százalékra. (Igaz, a többi korcsoportnál csökkenés tapasztalható.)

20 százalék még nem döntött

A szintén most közzétett Gallup-kutatási eredmények szerint 10 százalékpontos a különbség az euró-ellenzők javára, az arány 45:35 százalék.

Az euró hívei csak abban bízhatnak, hogy a közvélemény-kutatások adatai szerint a szavazók mintegy 20 százaléka még nem döntötte el, miként voksol.

A svéd euróreferendum szeptember 14-én lesz, s kimenetele jelentősen befolyásolja majd az eurózónán kívül maradt másik két EU-tagállam, Dánia és Nagy-Britannia közvéleményét is.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.