Előd
5 °C
12 °C

Magához tér az eurózóna gazdasága

2003.08.27. 13:08
Az Európai Központi Bank előrejelzése szerint 2003 második felében a 12 tagú eurózóna gazdasága megélénkül, s a stagnálást 2004-ben felválthatja a növekedés.
Augusztusi havi jelentésében a bank szakemberei úgy fogalmaznak: "egyre több okunk van azt hinni, hogy a gazdasági tevékenység dinamikája 2003 második felében fokozatosan helyreáll, 2004-ben pedig tovább erősödik". A jelentés azt is tartalmazza, hogy "a jelek szerint a gazdasági bizalom stabilizálódik". Az EKB előrejelzése szerint az EU-n kívüli piac aktivizáló hatása is hozzájárul majd az európai gazdaság stabilizálódásához.

Kamatcsökkentés már nem lesz

A bank szerint az irányadó kamatok jelenlegi mértéke megfelelő. Az EKB június eleje óta változatlanul, két százalékon tartja a kamatlábakat, ez minden idők legalacsonyabb EKB-kamatlábja. A bank ebben az évben háromszor csökkentett kamatot, így próbálva segíteni az euró erőssége miatt küszködő európai gazdaságnak. (Az euró ebben az időszakban 16 százalékkal erősödött a dollárral szemben.) Közgazdászok rámutatnak, hogy a javuló gazdasági kilátások mellett a további kamatcsökkentés már valószínűtlen.

Mit hoz a világgazdaság?

A 12 tagú eurózóna gazdasága 2003 első negyedévében 0,1 százalékkal növekedett, s figyelmeztető, hogy negatív adatokat regisztráltak Németországban, Hollandiában és Olaszországban. Az EKB arra s figyelmeztet, hogy a térség hosszú ideje gyengélkedő gazdaságának felépülését többek között az eurózónán kívüli makrogazdasági kiegyensúlyozatlanságok veszélyeztethetik.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.