Mária
-6 °C
-2 °C

Fellendülőben a német gazdaság

2003.11.13. 10:43
Az utóbbi 16 hónapban most a legmagasabb Németországban a befektetői bizalom, derül ki a legfrissebb felméréséből.
Az Európai Gazdasági Kutatóközpont adatai szerint az EU legnagyobb gazdaságának hat hónapos előrejelzését mutató ZEW-index novemberben 67,2 pontra emelkedett, szemben az októberi 60,3 ponttal. (A 12 tagú euróövezet várakozási indexe 5,3 ponttal, az októberi 66,8-ról 72,1 pontra nőtt.) A növekedés a világ értéktőzsdéinek megerősödését, az euró enyhe gyengülését és a német gazdaság fellendülésével kapcsolatos reménykedés élénkülését követte. A termelési megrendelések 0,9 százalékos növekedése szintén azt jelzi, hogy a német gazdaság a felépülés útjára tért.

Kellemes meglepetés

A mostani kedvező adat azért okozott kellemes meglepetést, mert az index a szeptemberi 60,9 pontról októberben 60,3 pontra csökkent. Ennek ismeretében a novemberi adatok minden várakozást felülmúltak - a szakemberek becslései legfeljebb 65-ös indexig merészkedtek.

A jelenlegi gazdasági helyzetet, az uralkodó állapotokat jellemző adat továbbra is borúlátó, novemberben (- 87,5) gyakorlatilag nem változott az októberihez képest (- 87,4). A ZEW szerint ez Gerhard Schröeder mérföldkőnek számító munkaerőpiaci és népjóléti reformjának tudható be, amelyet a Bundesrat, a német parlament alsóháza pénteken bizottsági egyeztetésekre rendelt vissza.

A 308 befektető intézmény és elemző megkérdezésén alapuló kutatás megelőzi a hónap második felében nyilvánosságra kerülő, átfogóbb Ifo-kutatást.

Javuló exportmutatók

A ZEW-kutatással egy időben nyilvánosságra hozott német kereskedelmi felmérés szintén megerősítette azt az értékelést, hogy hároméves renyheséget követően a gazdaság kezd magához térni. Németország exportja jelentősen növekedett az EU, Ázsia és az Egyesült Államok felé, olyannyira, hogy szeptemberben az exporttöbblet 14,3 milliárd euróra nőtt, szemben a tavaly szeptemberi 11,8 milliárddal.

A Német Szövetségi Statisztikai Hivatal által ismertetett adatok szerint az export négyszer nagyobb növekedést könyvelhet el, mint az import, s ez főként az euróövezetbe való kivitel 10,8 százalékos növekedésének köszönhető. A statisztikai hivatal adatai szerint az év első kilenc hónapjában az export 5,6 százalékkal, 490,5 milliárd euróra nőtt, míg az import a tavalyi év hasonló időszakában jegyzett adatokat csak 2,7 százalékkal haladta meg, 392,5 milliárd euró volt.

A kilenc hónap kereskedelmi többlete - 98 milliárd euró - enyhe csökkenést jelent a tavalyi időszak 100,6 milliárd eurós többletéhez képest.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.