Miklós
-7 °C
2 °C

A Bundesbank bevallotta: az euró áremelkedést okozott

2002.03.20. 11:29
Kapcsolódó cikkek (1)
A német központi bank először ismerte el, hogy az euró bevezetése áremelkedést idézett elő sok üzletben, étteremben és a szolgáltatások terén. Ezzel a német jegybank "szembemegy" főnöke, az Európai Központi Bank (EKB) értékelésével.
A Bundesbank havi jelentése megállapítja: számos árucikk esetében 2,5 százalékkal emelkedtek az árak januárban decemberhez képest. A jelentés szerint a januári áremelkedést több összetevő okozta, de közéjük tartozik az euró megjelenése is. A német jegybank megállapítása ellentmond az Európai Központi Bank álláspontjának, miszerint az euróátállásnak csupán jelentéktelen hatása volt az inflációra az eurózóna 12 tagállamában.

Kerekítés csak felfelé

A Bundesbank jelentése leszögezi: a statisztikai adatok megerősítik a fogyasztók benyomását, miszerint az euró bevezetése áremelkedést okozott. (Felmérések szerint egyébként a németek 81 százaléka véli úgy, hogy az euró megjelenése árdrágulással járt együtt.) A német központi bank rámutat: az üzletek felfelé kerekítették áraikat annak érdekében, hogy az árcédulákon szereplő összegek "kinézete" megfelelő legyen, vagyis hogy 0-ra, 5-re vagy 9-re végződjenek.

Euró, időjárás, adó

Az elemzés szerint az áremelkedésért 20 százalékban az euró felelős, 40 százalékban a kedvezőtlen időjárás eredményeként megugró gyümölcs- és zöldségárak. A harmadik összetevőt a dohánytermékeket, illetve az energia- és a biztosítási piacot érintő, januárban bevezetett adóemelések jelentik, állítja a német jegybank.

EKB: az euró igenis csökkenti az árakat

Ezzel szemben az Európai Központi Bank felmérése azt mutatja: az euró bevezetésének az inflációra mért hatása nem volt 0,16 százaléknál nagyobb. Továbbá az eurózóna központi bankja az Európai Bizottsággal egyetemben azon a véleményen van, hogy az euró hosszú távon árcsökkenést fog eredményezni, mivel az árak összehasonlíthatóvá válnak a monetáris uniós országaiban.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.