Timót, Xénia
-8 °C
-3 °C

Igen távoli még az euró

2004.04.26. 07:48
Egy pénzügyminisztériumi tanulmány szerint Magyarország 2009 előtt nem vezetheti be az eurót. Elemzők egy 2010-es dátumot valószínűsítenek. Az IMF igazgatója arra figyelmeztet, hogy addig nem csatlakozhatunk, míg nem teljesítjük a maastrichti feltételeket.
Magyarország 2007 előtt nem képes befutni a maastrichti kritériumokat, így 2009 előtt semmiképpen sem vezetheti be az eurót - derül ki egy, a pénzügyi tárca megrendelésére készült tanulmányból, amelyben a gazdaságkutató intézetek fejtik ki ebbéli véleményüket. Ezek szerint az európai devizához való alkalmazkodást valamelyest könnyítheti, ha a kormányzat két évet - 2009-et, illetve 2010-et - jelöl meg lehetséges csatlakozásként, azaz nem kötelezi el magát szigorúan egyik vagy másik évszámhoz - ezzel együtt optimális külső feltételrendszer és gyors gazdaságpolitikai elhatározás esetén a 2009 is elérhető.

Csúszik

A jelenleg hivatalos álláspont szerint az euró bevezetésének éve 2008 - más kérdés, hogy ezt már mindenki - a kormány, a jegybank, az elemzők, a kutatók - eltemették. A csatlakozás ideje alapvetően az inflációtól és az államháztartás egyenlegétől függ, a GKI szerint az infláció csökkentésének forgatókönyvét felül kellene vizsgálni, 2005 végére elégséges a különben is várható 4,5 százalék megvalósítása, innen is elérhető a 3 százalék alatti infláció 2008 elejére. Különvéleményt fogalmaz meg a Növekedéskutató Intézet, eszerint nincs ideális időpont, fontosabb a növekedésközpontú gazdaságpolitika alkalmazása.

A Reuters legfrissebb felmérése szerint egyensúlyban maradtak a 2009-es és a 2010-es euróbevezetés valószínűsítői, noha a jövő évi államháztartási hiányt a korábban vártnál is magasabbra becsülte az elemzői konszenzus. Az euró bevezetésének dátumáról szóló előrejelzések az áprilisi felmérésben 2009 és 2010 között stabilizálódtak. A dátum 2002 óta így már összesen három évet csúszott. Legutóbb a múlt havi felmérésükben tolták el konszenzusukat 2009 és 2010 közé az elemzők.

Samu János, Concorde makroelemzője 2010-et tartja reálisabbnak, ami csak akkor tolódhat, ha az ország nem tudja teljesíteni a kritériumokat, a magyar eurócsatlakozásra a fogadókészség ugyanis megvan. Amennyiben ehhez képest is tolódna a csatlakozás, úgy feltehetően több évvel csúszik az euró bevezetése. Az elemző szerint az államháztartáson múlik a dolog, 2008-ra be is lehet futni a feltételeket, kérdés, hogy a különböző választások előtt az éppen fungáló kormány mennyire engedi el a gyeplőt.

Ne álmodjunk!

Ne is álmodjanak az euró átvételéről, amíg nem tesznek eleget valamennyi maastrichti feltételnek - figyelmeztette az unióhoz most csatlakozó országokat Michael Deppler, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) európai igazgatója. Az érintett országoknak életképes tervet kell kidolgozniuk a követelmények teljesítésére, mielőtt elkötelezik magukat az eurócsatlakozás előtt kötelezően alkalmazandó árfolyam-szabályozási rendszer, az ERM II. mellett. Az országoknak minimum két évet kell eltölteniük az eurócsatlakozás előszobájának tekintett ERM II-ben, ahol valutájuk árfolyama csak szűk sávban mozoghat az euróhoz képest, és Deppler szerint ennél hosszabb időt szükségtelen is ott tölteniük.

A maastrichti feltételek teljesítését egyébként nem egyszeri vizsgának, hanem tartós állapotnak kell tekinteni - tette hozzá. Az IMF európai igazgatósága terjedelmes jelentést készített az új tagországok lehetséges eurócsatlakozását érintő kérdésekről a nemzetközi pénzintézet igazgatótanácsa számára, amit júniusban hivatalosan is közzétesznek. Vitor Constancio, a portugál jegybank elnöke, az Európai Központi Bank (ECB) igazgatótanácsának tagja minderre még egy lapáttal rá is tett egy brüsszeli konferencián elmondott hozzászólásában.

Az új tagállamoknak szerinte jóval a GDP 3 százaléka alá kell szorítaniuk költségvetési hiányukat, mielőtt csatlakoznának az eurózónához, mivel a csatlakozás tetemes költségvetési kiadásokkal jár, ami óhatatlanul a hiány növekedéséhez vezet. Erre egyébként éppen Portugália példája figyelmeztet - tette hozzá -, amely már 2001-ben túllépte a 3 százalékos maastrichti plafont. Az EU-hoz most csatlakozó országok némelyike szerinte súlyos költségvetési nehézségekkel küzd, és hajlamos alábecsülni az eurócsatlakozással járó problémákat.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Újévi szállás ajánlatok

Kezdje az évet kikapcsolódással, a wellnessből sosem elég.