Vilma
-8 °C
3 °C

Az euró európaibbá tesz

2002.04.18. 13:25
Kapcsolódó cikkek (1)
Száz nappal az euró bevezetése után az eurózóna lakosságának túlnyomó többsége (84 százaléka) sikeresnek tartotta az átállást az új valutára. Ugyanakkor majdnem minden második polgár szeretné, hogy a kereskedők és a bankok továbbra is megadják az árakat a régi valutában - derül ki az Európai Bizottság megbízásából készült Eurobarometer-felmérésből.
A felmérés adatai szerint az eurózóna lakóinak háromnegyede még mindig úgy véli: az euró bevezetése az árak felkerekítésével járt együtt. Azonban az új pénz megjelenése a lakosság több mint kétharmadánál nem változtatta meg a vásárlási szokásokat.

A bankjegy kedveltebb, mint az érme

A polgárok fele még mindig az egykori nemzeti valutában számolja az euróban megadott árakat, csupán 17 százalékuk gondolkodása állt már át az új pénzre.

A felmérésből az is kiderül: a fogyasztók az új valuta bankjegyeit jobban megkedvelték, mint az érméket.

Euróval európaibb

A monetáris unió országaiban - kivéve Görögországot és Hollandiát - az emberek többsége az euró használata révén európaibbnak érzi magát. Ez a lelkület különösen az olaszok között erős.

A legtöbb eurózóna-polgár emellett úgy véli: a közös európai valuta bevezetése jelentős esemény az EU történetében. Az Eurobarometer márciusi felmérése hatezer ember megkérdezésével készült.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Év végi utazás

Ajándékozzon utazást, töltse a karácsonyt és a szilvesztert külföldön!