Ágnes
-11 °C
-4 °C

Egy német boltos márkában is áraz

2002.04.26. 09:37
Az észak-németországi Hannoverben egy boltos a megszűnt nemzeti valutában, márkában is feltünteti az árakat. A bioélelmiszer-bolt tulajdonosa azért szánta rá magát erre a lépésre, hogy visszanyerje vásárlóit, akik az euróban megadott cédulák láttán, az árak felkerekítésére gyanakodva elmaradoztak.
A hannoveri üzlet forgalma jelentős mértékben esett az euró bevezetése óta, így a tulajdonos, Wolfgang Pache úgy döntött: leveszi a csak euróban megadott árcédulák egy részét, és új címkéket rak ki, amelyeken az egykori nemzeti valutában is szerepelnek a termékek árai. Pache szerint lépése hatásos: a vásárlók kevésbé bizalmatlanok, mióta márkában is látják az árakat.

Ma már csak emlék
- Ötvenévi márkahasználat után időbe telik, míg az emberek átállnak az euróra - véli az üzlettulajdonos. Szerinte legalább két évig fog tartani, míg a fogyasztók hozzászoknak a közös európai valutához.

Nem legális

Mindenestre Pache magánakciójával kapcsolatban az egyik kereskedelmi szövetség a Bild című újságban arra figyelmeztetett: nem legális márkában szerepeltetni az árakat, mivel az egykori német valuta már nem érvényes fizetőeszköz.

Nemcsak a hannoveri boltos az egyetlen német üzlettulajdonos, akinek megcsappant a forgalma az euró bevezetése miatt. A német fogyasztók szövetsége szerint ugyanis a vásárlók 84 százaléka véli úgy, hogy több pénzt hagynak az üzletekben az euró megjelenése óta.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.