Melinda, Vivien
2 °C
8 °C

Bulgária is megelőzheti Magyarországot

2006.05.11. 16:05
Igen súlyosnak látja a magyar államháztartás helyzetét Joaquín Almunia, az Európai Unió pénzügyi biztosa. Hazánk legkorábban 2012-ben csatlakozhat az eurózónához - ebben megegyezik a Reuters és az osztrák BA-CA ma közreadott elemzése is. Előfordulhat, hogy Bulgária is megelőzi Magyarországot.

A magas államháztartási hiány miatt Magyarország és Lengyelország 2012 előtt valószínűleg nem fogja bevezetni az eurót, a többi új EU-tagországban a magas infláció, illetve a belpolitikai kockázatok késleltethetik a bevezetést - állítják a Reuters által megkérdezett elemzők.

A magyar hatóságok tudatában vannak

A magyar államháztartás hiányát igen súlyosnak látja Joaquin Almunia, az Európai Unió pénzügyi biztosa is, aki csütörtökön a Linzben tartott eurókonferencián arról is szólt, hogy a költségvetési konszolidálását várja az új magyar kormánytól. A deficithelyzet tovább súlyosbodik, ha nem hoznak semmilyen komoly intézkedést az államháztartás rendbetételére, mondta, de megjegyezte, hogy a magyar hatóságok tudatában vannak a helyzet komolyságának, és reményei szerint képesek lesznek olyan stratégiát vázolni középtávra, amely hitelt érdemlő és hatékony. "Várom, hogy az új kormány meghatározza hivatalos programját" - tette hozzá Almunia. A kormánytól függ az államháztartási hiány csökkentése a GDP 3 százaléka alá 2008-tól, mondta az európai biztos.

A Reuters által május 8-10. között 40 elemző körében elvégzett felmérés szerint az EU-hoz újonnan csatlakozott 10 ország közül a három legnagyobb, Csehország, Magyarország és Lengyelország van a legtávolabb a közös pénz bevezetésétől. Csehország a terveknek megfelelően 2010-ben, az ugyancsak a 2010-es csatlakozást megcélzó Magyarország 2012-ben lehet az euró övezet tagja, s ugyanezt a dátumot valószínűsítik az elemzők Lengyelország esetében is, ahol egyelőre még nincs céldátum.

Hárman lemaradnak

Az elemzők arra számítanak, hogy Szlovénia 2007. január 1-jén az euró övezet tizenharmadik tagja lesz. Litvánia és Észtország számára a magas infláció miatt 2008-as csatlakozást valószínűsítenek a korábban várt 2007 helyett. Ugyanez vonatkozik Lettországra is, ahol az elemzők szerint 2009-ben válik hivatalos fizetőeszközzé az euró. Málta és Ciprus a terveknek megfelelően 2008-ban csatlakozik az euró övezethez, Szlovákia számára a 2009 reálisnak tűnik az elemzők szerint. Szlovákiában és Csehországban a küszöbön álló, júniusban tartandó parlamenti választások befolyásolhatják az euró bevezetés menetét, Lengyelország esetében némely elemző úgy véli, hogy az új kormány lassíthatja a reformokat.

Az elemzők emlékeztetnek arra, hogy a többiekkel ellentétben a cseheknek, lengyeleknek és magyaroknak még rögzíteniük kell valutáikat az ERM-II rendszerében, majd legalább két évet kell eltölteniük ott. Magyarországgal kapcsolatban a tetemes államháztartási hiányt emelik ki az elemzők, megállapítván: tavaly Magyarország és Málta kivételével valamennyi új tagország az EU által megkövetelt szint, a GDP 3 százaléka alá szorította az államháztartás hiányát, miközben Magyarországon 6,1 százalékra nőtt a hiány a 2004. évi 5,4 százalékról. A kölni Oppenheim Research elemzője úgy véli, hogy Magyarországon ebben az évtizedben már nem sikerül 3 százalék alá vinni a hiányt.

Bulgária is előzhet

Az Európai Unióhoz várhatóan 2007-ben csatlakozó Bulgáriában már 2010-ben bevezethetik az eurót - ez már az osztrák Bank Austria Creditanstalt (BA-CA) becslése. Ezzel a balkáni ország megelőzné Csehországot, Magyarországot és Lengyelországot. A csütörtökön közzétett elemzés szerint Románia és Horvátország is már 2012-ben csatlakozhat az euró övezethez.

A BA-CA elemzőinek nincs kétségük afelől, hogy Szlovéniában az euró 2007. január 1-jén hivatalos fizetőeszközzé válik, Litvánia csatlakozási kilátásai azonban az infláció miatt szerintük is bizonytalanok. Ugyanakkor Csehország, Magyarország és Lengyelország ebben az évtizedben már nem fogja bevezetni az eurót - véli a BA-CA vezető közgazdásza. Marianne Krager úgy látja, 2012 a lehetséges csatlakozási dátum Magyarországon és Lengyelországban, Csehországban pedig egy évvel korábban várható az euró bevezetése.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!