Zalán
6 °C
19 °C

A portugál cégek nem tartanak az EU-bővítéstől

2002.07.05. 15:05
Kapcsolódó cikkek (1)
A portugál cégek több mint kétharmada úgy véli, hogy az Európai Unió bővítése nem növeli üzleti lehetőségeiket. Ugyanakkor attól se nagyon tartanak, hogy a csatlakozók fenyegetnék megszerzett pozícióikat.
A portugál ipari társaság felmérése szerint a cégek 69 százaléka szerint az új tagok csatlakozása nem hoz üzleti előnyöket országuk vállalkozóinak. A 802 cég véleményét összegző kutatásból kiderül: leginkább az exportáló cégek és a nagy társaságok tekintenek optimistán a bővítés által megnyíló lehetőségekre. Az exportőrök 41, míg a nagy cégek 43 százaléka szerint növekedni fognak üzleti lehetőségeik az új tagok befogadásával.

A leggyakrabban megemlített kedvező hatás az uniós piac méretének növekedése volt. A vállalkozások 59 százaléka szerint az EU kiterjesztése nem jelent kockázatot saját tevékenységük számára. Ebben a tekintetben az exportőrök pesszimistábbak, ugyanis 60 százalékuk szerint nőni fog a verseny az EU piacán - írja az EUbusiness.com.

Figyelmeztető német vélemények

Úgy tűnik, hogy a portugálok még nem számolnak a bővítés valódi gazdasági hatásával, pedig már érzékelhették a változások előszelét. Éppen az ipari társaság kutatási eredményeinek megjelenésével egy napon, a portugál-német kereskedelmi kamara arra figyelmeztetette a lisszaboni kormányt: a német cégek kivonulnak Portugáliából, és áttelepülnek Kelet-Európába, ha az ország nem teszi rugalmasabbá munkaerőpiacát. A kamara elnöke szerint a tagjelölt országok már hoztak munkaerőpiacuk megfelelővé tételét célzó intézkedéseket. Volker Müller egy adattal hívta fel a figyelmet a várható veszélyre: a két évvel ezelőtti 80-ról az idén 63 százalékra csökkent azon német cégek aránya, amelyek ismételten befektetnének Portugáliában.

Németország a legnagyobb külföldi befektető Portugáliában: körülbelül 800 német cég tevékenykedik az ibériai országban, több mint 75 ezer embernek adva munkát.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön! London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút.