Timót, Xénia
-10 °C
-1 °C

Csökkent a külföldi beruházások száma Nagy-Britanniában

2002.07.11. 13:06
Kapcsolódó cikkek (1)
Tavaly csökkent a külföldi beruházások száma Nagy-Britanniában. Az euró bevezetésének hívei a visszaesést azzal magyarázzák, hogy a szigetország nem tagja az európai valutauniónak.
A kereskedelmi és ipari minisztérium adatai szerint a Nagy-Britanniába irányuló új beruházási projektek száma 12 százalékkal, 764-re, míg az újonnan létrehozott munkahelyek száma 52 százalékkal, 34 ezerre csökkent tavaly.

Az európárti lobbicsoport, a Business in Europe a visszaesés okát abban látja, hogy az ország nem csatlakozott az eurózónához. A szervezet elnöke szerint a befektetők már évek óta figyelmeztettek arra, hogy Nagy-Britannia az eurózónán kívül maradásával kevésbé vonzó befektetési területté válik - írja a brit The Independent.

Az euró bevezetése ellen kampányoló Business for Sterling nevű szervezet viszont arra mutat rá, hogy a beruházások összértéke tavaly 10 százalékkal nőtt. Az euróellenes mozgalom vezetője szerint ez bizonyítja: nem lett igazuk azoknak, akik az euró be nem vezetésének káros következményeire figyelmeztettek.

Főleg az amerikai befektetők tünedeznek el

A jelentést elkészítő kormányzati szerv (Invest UK) vezetője nem próbált igazságot tenni a két ellentétes vélemény között, s a világgazdaság recessziójával indokolja a visszaesést. Külön kiemelte az amerikai érdeklődők - ők hagyományosan az összberuházások 40 százalékát adják- visszahúzódását (420-ról 288-ra esett a projektek száma), amit a szeptember 11-i terrortámadás csak súlyosbított.

A beruházási projektek számának csökkenése ellenére a kereskedelmi és ipari miniszter asszony szerint Nagy-Britannia továbbra is Európa első számú beruházási célpontja maradt. Patricia Hewitt kiemelte: a szigetországban még így is kétszer akkora mértékű amerikai beruházás valósult meg, mint legközelebbi riválisában, Hollandiában.

Veszteséges a brit Honda az erős font miatt

A Honda Europe elnöke mindenestre ismét felszólította a szigetországot, hogy csatlakozzon az eurózónához. Minoru Harada szerint a fontnak 15 százalékkal kellene esnie az euróval szemben ahhoz, hogy a japán autógyártó brit üzeme nyereségessé váljon. A swindoni gyárban 4300 embert foglalkoztató Honda 1985 óta több mint 1 milliárd font értékű beruházást hajtott végre Nagy-Britanniában.

Harada nem kívánt részletekbe bocsátkozni azt illetően, hogy a Honda hajt-e végre további befektetéseket, ha Nagy-Britannia kívül marad az eurózónán, azonban figyelemre méltó, hogy az autógyártó cég jelenleg nem tervez új beruházásokat az országban.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.