Dömötör
11 °C
14 °C

Előkerülnek a matracból a megszűnő valuták

2001.08.27. 08:20
Eddig otthon őrzött hatalmas pénzvagyonok előkerülésétől tart az eurókészpénzre való átállás véghajrájában az Európai Központi Bank.
Az EKB tervek szerint augusztus 30-án felhívásban kéri majd az Európai Unió 12 érdekelt tagországának állampolgárait: még a nemzeti valuták euróra való átállásának január elsejei határideje előtt vegyék ki a matracokból a "dugipénzt", s váltsák át időben, hogy elkerülhessék a tömegjeleneteket a bankok pénztárai előtt.

Vagyonok rejtőznek a dunyhában

Feltételezésük szerint az eurózóna államaiban nyomasztó méretű vagyonokat őriznek otthon az állampolgárok, s ennek hirtelen előkerülése súlyos zavarokhoz vezethet, a "végzetes dátum", 2002. január elseje környékén.

A németek és a franciák a módszer legnagyobb barátai

A francia Le Monde szerint az uniós tagállamok polgárai között a németek és a franciák járnak az élen az avitt spórolási technikákban. Egy tavaly év végén közzétett becslés szerint Franciaországban a 300 milliárd frank nagyságrendű készpénzforgalom mellett mintegy 150 milliárd frank (22,9 milliárd euró) értékű papírpénzmennyiség lappang a háztartásokban megtakarítás gyanánt. Erre utal a többi között, hogy a kibocsátott 500-as címletű francia bankók 3/4-e nem jelentkezik a pénzforgalomban.

A németek kedvence a fémpénz

A német Bundesbankot is aggasztja az otthon tárolt pénzek begyűjtésének gondja - írja a Le Monde. Ezért már májusban kampányt indított az állami és magánbankok közreműködésével, hogy előcsalogassa a háztartásokban lapuló pénzérméket. A kampány eredményeképpen mintegy 6 millió német 4,5 milliárd darab fémpénzt váltott be a bankfiókokban. Az akciót szeptemberben és októberben is megismétlik, hirdetések és a rádió útján népszerűsítik.

A márka harmada külföldön van

Egyelőre megoldatlan az eurózóna határain túl háztartási megtakarításokban bujkáló, főleg német márkában lévő pénzérmék és bankjegyek átváltásának problémája. A német valutának mintegy 30-40 százaléka van külföldön, főleg kelet-európai országokban, a legnagyobb mennyiségben Lengyelországban és a volt Jugoszláviában halmozták fel. Visszaváltásukra egyelőre semmilyen terv nincs előkészületben - írja a Le Monde, s hozzáfűzi, hogy a francia valuta 10 százaléka kerül ki az országból az évi 75 milliós turistaforgalom révén.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Hétvége Sopronban!

Tómalom Fürdő, Tűztorony, Karmelita kolostor, és még számos látnivaló várja Sopronban.