Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Új nyelvet az Európai Uniónak!

2002.11.08. 09:53
Egy egészen új nyelvre van szüksége az Európai Uniónak - javasolja Peter Viggers konzervatív brit képviselő. Az indítvány nem komoly, de azért benyújtotta.
Egy brit parlamenti honatya, Peter Viggers azt javasolja, hogy az Európai Uniónak csak egyetlen hivatalos nyelve legyen, s azt nevezzék euralnak. A nyelv brit szóvivőjének John Prescottot miniszterelnök helyettest ajánlja, aki - George Bush amerikai elnököz hasonlóan - elég gyakran hibásan ejti ki az angol szavakat.

Esélytelen

A javaslat ugyan a politikai humor kategóriájába tartozik, ám előterjesztője jogszabály-tervezet formájában szabályosan benyújtotta a törvényhozásnak. A BBC angol eleganciával úgy fogalmaz: "a helyzet úgy áll, hogy nincs esély az előterjesztés törvényerőre emelésére".

Az Egyedüli Európai Nyelv című törvényjavaslattal Peter Viggers arra akarja felhívni a figyelmet, hogy az EU-ban jelenleg használatos 11 hivatalos nyelv 110 nyelvkombinációhoz vezet, s ez a szám a bővítés után 506-ra nő. (Az unió valamennyi tagország nyelvét hivatalos nyelvként ismeri el.)

A képviselő arra is kitért, hogy jelenleg az EU több mint 215 millió eurót (52,6 milliárd forint) költ fordításra és fordítókra évente, s ez az összeg szintén jelentősen megnő a bővítés után.

Angol? Francia? Német?

Nyelvügyben hosszú ideje komoly viták folynak az EU-n belül. Leginkább az angol pályázhat arra, hogy egyedüli munkanyelv legyen, de a franciák végsőkig ragaszkodnak saját anyanyelvük használatához, nemrég pedig - az európai alkotmány-tervezetek tárgyalásakor - egy német honatya saját anyanyelvét ajánlotta az EU munkanyelvének.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.