Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Lakásokban is kutakodhatnak az EU versenybiztosai

2002.11.28. 09:30
A menedzser mostantól otthon sem lehet biztonságban. A versenyhivatal "kommandósai" bármikor felkereshetik és szétnézhetnek nála.
Az Európai Unió versenyszabályait korszerűsíti most elfogadott döntésével a versenytanács. A módosításokkal érvényét veszti a negyven éve alkalmazott, bürokratikus és nem elég hatékony szabálycsomag - indokolta a gyökeres változtatás szükségességét Bendt Bendtsen dán pénzügyminiszter.

Hiába menekítik haza az iratokat

Az új szabályok értelmében a versenybiztosoknak a vizsgálat során jogukban áll majd magánlakásokra is kiterjeszteni a kutatásokat. A jelenlegi rendelkezések csupán a cégek tulajdonát képező ingatlanokban végzett kutatásokhoz járulnak hozzá. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy a vállalatvezetők igen gyakran szándékosan otthonaikban tárolnak fontos iratokat.

Mario Monti versenybiztos szerint a versenyszabályok reformja igazolja, hogy a bizottság habozás nélkül bevonja a munkába a nemzeti végrehajtó ügynökségek hálózatát, amikor ez nyilvánvalóan hozzájárul az EU-törvények határozott érvényesítéséhez. Mint elmondta: jelenleg minden erejüket a fúzióval, valamint az állami támogatásokkal kapcsolatos szabályok és folyamatok reformjára fordítják.

Jóval kisebb bürokrácia

A cégeknek többé nem kötelező Brüsszellel közölni szerződéseiket, ez a rendelkezés is a bürokrácia és a jogi eljárások költségeinek csökkentését szolgálja. A bürokráciát visszaszorító új rendszabályoknak köszönhetően a bizottság minden figyelmét a versengés szempontjából valóban ártalmas árszabályozási egyezményekre fordíthatja - nyilatkozta Bendt Bendtsen.

A miniszteri találkozón egyhangú szavazással elfogadott korszerűsítések 2004-től érvényesek, amikor az EU tíz új tagországgal bővül. (A jogszabály elég maradandónak bizonyult, ugyans 1962 óta ez az első alkalom, hogy módosítják.)

A versenyszabály ütközhet Norvégia alkotmányával

Az EU új versenyszabályai nemcsak az EU országainak bíróságait, hanem az Európai Gazdasági Övezet (EEA) országait is érintik, amelyeknek szintén alkalmazkodniuk kell a szabályok bizottsági értelmezéséhez. Ez az EEA-egyezmény módosítását vonja maga után, amennyiben a szervezet ügyében vétójoggal rendelkező Norvégia közbe nem lép.

Az új EU versenyszabályok ütközhetnek a norvég alkotmánnyal, nyilatkozta Eivind Smith jogászprofesszor, aki az eddig megismert információkból arra következtet, hogy a jogszabály az EU döntéseihez való alkalmazkodásra kényszerítené a norvég törvényhozást. Ez nyilvánvalóan problémákat okozhat, ugyanis alkotmányos előírások korlátozzák a döntési jog átruházását egy olyan szervezetre, amelynek Norvégia nem tagja.

(Az EEA-egyezmény a négy EFTA-ország közül háromra Norvégiára, Izlandra és Liechtensteinre gyakorlatilag kiterjeszti az egységes európai piacot)

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.