Auguszta
5 °C
22 °C

Az Unió megvédte a magyar társasági adót

2004.05.14. 08:18
A brüsszeli bizottság elutasította azt a német-francia felkérést, mely szerint az új tagoknak kötelező lenne társasági adójukat növelniük. A belső piacért felelős biztos szerint Berlin és Párizs kezdeményezése ellentétes a versenyszabályokkal.
Az EU brüsszeli bizottsága tegnap határozottan visszautasította a német-francia felkérést, hogy részletes javaslatot tárjon a tagállamok elé a társasági adó harmonizálásáról, azaz egy alsó és felső limit megállapításáról. A bizottság ugyan nem ellenzi a harmonizációt, de annak nem az adókulcs mértékéről kell szólnia, hanem az adók kivetésének egységes - és ezért könnyen összehasonlítható - módjáról, amelyre a közeljövőben javaslatot is kíván tenni.

Szabályellenes

A belső piacért felelős biztos, Frits Bolkestein szóvivője szerint Párizs és Berlin kezdeményezése ellentétes a versenyszabályokkal, mivel teljes mértékben megengedhető, hogy egy földrajzilag távolabb eső ország az alacsonyabb társasági adóval igyekezzen befektetőket vonzani.

A német és a francia kormány korábban figyelmeztette az új tagokat: nem néznék jó szemmel, ha például az alacsony bérek miatti amúgy is vonzó helyzetüket további kedvezményekkel javítanák. A társasági adó az EU-ban átlagosan 33 százalékos, miközben a legtöbb újonnan csatlakozó országban ennek csak a fele.

Gyenge érvek

A német és francia érvelés lényege, hogy az adókedvezményt velük fizettetik meg, hiszen a beruházók számára kedvező infrastruktúrát éppenséggel EU-támogatásokból teremtik meg, amit ők finanszíroznak. Így az új tagok megengedhetik maguknak, hogy lemondjanak az adóbevétel egy részéről, mert uniós forrásból fedezik a vonzó befektetői klíma megteremtésének költségeit.

A német-francia terv egyébként azért is gyenge lábakon áll, mert a kérdésekről a tagállamoknak egyhangúan kell dönteniük. Ausztria például éppen most határozta el, hogy 34-ről 25 százalékra csökkenti a társasági adót, ami messze a német 39 százalék alatt lesz. Az EU-ban egyébként Írországban a legalacsonyabb az adó, 12,5 százalékos, ezután jön Lettország 15 százalékkal. Magyarországon 18 százalékos az adókulcs.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön! London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút.