Mária
-7 °C
3 °C

A Fed visszatért a kis lépések taktikájához

2001.06.28. 10:34
Kapcsolódó cikkek (1)
Az Egyesült Államok jegybankja, a Federal Reserve szerdán ismét kamatot csökkentett, de ezúttal a tőzsdei befektetők által remélt 50 helyett csupán 25 bázisponttal. Ez a hatodik kamatvágás ebben az évben.
Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve nyíltpiaci bizottsága szerdán - kétnapos ülésének konklúziójaként - 25 bázisponttal csökkentette az irányadó rövid távú kamatlábat, mely ezzel 3,75 százalékra, több mint 7 éve nem látott szintre csökkent.

Ez a hatodik kamatvágás január január óta, hat hónap alatt összesen 2,75 százalékkal csökkent az irányadó rövid távú kamatláb. Az 1990-91-es recesszió idején egy évet vett igénybe ugyanekkora kamatcsökkentés.

Még mindig jobban félnek a recessziótól, mint az inflációtól

A nyíltpiaci bizottság tagjai egyhangúan 25 bázispontos kamatvágásra szavaztak, és a szokásosan homályos jegybankári stílusban azt is jelezték, hogy készek további csökkentésre.

A szűkszavú sajtóközleményben a bizottság a csökkenő vállalati nyereségekkel és tőkeberuházásokkal, a vártnál kevésbé növekvő fogyasztói kiadásokkal és a lassan fokozatra kapcsolt külföldi gazdaságokkal indokolta a döntést.

Fény az alagút végén?

A Fed lépéseinek megfejtésére szakosodott szakértők persze eltérően értelmezik azt, hogy a korábbi öt 50 bázispontos kamatvágás után most csak 25 bázisponttal csökkentettek a jegybankárok. Az egyik iskola szerint a Fed már látja a fényt az alagút végén, a másik szerint csak megpróbálja szárazon tartani a puskaport, hátha még ennél is rosszabb idők jönnek.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!