Irén, Írisz
6 °C
16 °C

Görögországé a feta név

2005.10.25. 13:57
Kapcsolódó cikkek (1)
Görögország kizárólagos jogot kapott a "feta" sajtnév használatára. Ezzel az Európai Bíróság elutasította Dánia és Németország kérelmét.
Görögország kedden kizárólagos jogot nyert a "feta" sajtnév használatára, miután az Európai Bíróság Dániával és Németországgal szemben neki adott igazat a márkanévért való küzdelemben. A görög győzelem hosszú ideje folyó jogi csatában született. Az Európai Bizottság már három éve jóváhagyta azt a rendeletet, amelynek értelmében a görög feta sajtot is besorolják az úgynevezett védett eredetnevű termékek közé. Németország és Dánia akkor fordult az Európai Bírósághoz, hogy nyilvánítsa semmisnek a bizottsági döntést.

A mostani döntés azt jelenti, hogy ezentúl feta sajtot - ezen a néven - csak Görögország bizonyos vidékein és csak szigorúan meghatározott gyártási szabályok betartásával lehet előállítani. A bíróság most - a korábbi bizottsági indoklásra támaszkodva - úgy ítélte meg, hogy a görög juhok és kecskék speciális tartási körülményei, valamint a ottani környezet adja a görög feta különleges ízét és aromáját.

Szigorú szabályok

Az EU-ban Görögországon kívül többek között Németországban, Franciaországban és Dániában állítanak elő a görög fetához hasonló sajtot, amelyet ugyanezen a néven forgalmaznak. A görög gyártók régóta kifogásolták ezt a gyakorlatot, mert a feta eredetileg mintegy 6 ezer éve Görögországban gyártott különleges juhsajt, a másutt gyártott változatok többsége viszont tehéntejből készül. Érvelésük szerint - amivel a brüsszeli bizottság is egyetértett - ez utóbbi termékek feta néven történő forgalmazása alkalmas a fogyasztók megtévesztésére.

Az Európai Bizottság kedden üdvözölte a bírósági döntést, amely saját korábbi ítéletét erősítette meg feta-ügyben, a dán tejtermelők szövetsége azonban élénk tiltakozásának adott hangot, mondván: az Európai Bíróság most saját még korábbi, 1999-es döntését másította meg, amikor úgy ítélkezett, hogy a feta nevet nem szabad védett márkanévvé tenni.

A görög fetát tehát eredetileg már 1999-ban besorolhatták volna a védett eredetnevű termékek közé, akkor azonban az Európai Bíróság részben hatályon kívül helyezte a brüsszeli bizottság erről hozott rendeletét. A mostani döntéssel így voltaképpen ennek az eredeti intézkedésnek szereztek érvényt.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.