Zsuzsanna
-2 °C
7 °C

Baj van a fizetési morállal

2004.06.29. 15:35
A fizetések körüli bizonytalanság hátráltatja a nemzetközi kereskedelem fejlődését - áll Európa legnagyobb követeléskezelő (behajtó) társaságának felmérésében.
A fizetési késedelmek visszafogják az európai gazdaságot, legalábbis a megkérdezett társaságok a fizetési bizonytalanságot jelölték meg a nemzetközi kereskedelem fejlődésének legjelentősebb akadályaként - mutatta ki az Intrum Justitia, Európa legnagyobb követeléskezelő társasága által elvégzett üzleti felmérés. A hosszú fizetési késedelmek - illetve nem fizetés - miatt a cégek kétszer is meggondolják, hogy más országban üzleti tevékenységbe kezdjenek-e, ami nehezíti az egységes piac kialakulását és káros az európai versenyhelyzetre nézve.

Az Intrum Justitia európai fizetési indexe 22 országra nézve hasonlítja össze a fizetési szokásokat; a vizsgálat kilencezer társaságra terjedt ki. Egy brüsszeli sajtótájékoztatón a késedelmes fizetést a vezérigazgató a vállalatokat terhelő jelentős kockázatok közé sorolta. A fizetési késedelmek elleni EU-direktíva hatékonyabb alkalmazását sürgetvén a kereskedelmi ügyleteknél, Jan Roxendal, az Intrum Justitia elnök-vezérigazgatója felhívta az európai politikai és üzleti szféra vezetőit a fizetési fegyelem erősítése irányában teendő intézkedések szükségességére.

A fizetési késedelemről szóló, 2002-ben hatályba lépett EU-direktíva elméletileg az EU egészére kiterjedően közös szabályokat állapít meg a szerződés alapján teljesítendő fizetésekre nézve, meghatározva a fizetési feltételeket és a fizetési késedelmek esetén alkalmazható kamat megállapításra vonatkozó jogszabályi lehetőséget. E rendelkezések hatékony megvalósítása a tagországokban azonban még várat magára.

Az Intrum Justitia által elvégzett felmérés alapján a cégek többsége jelentős problémának tekinti a késedelmes fizetést, annak kiterjedt adminisztrációs és pénzügyi terheivel. A kis- és középvállalatokat különösen nehezen érinti, mivel azok többnyire érzékenyebbek a cash flow ingadozásra, és kisszámú ügyfélkörtől függenek. Az esetek riasztóan magas számánál, országtól függően az esetek egy vagy két harmadánál, a cégek úgy vélik, hogy a fizetési késedelem a társaság túlélését is fenyegeti, súlyos következményekkel járva alkalmazottaikra és szállítóikra nézve egyaránt. A fizetési késedelem hossza nagymértékben eltér az egyes országokat tekintve - míg az észak-európai országokban egy hét számít tipikusnak, Portugáliában már több mint öt hét. Földrajzi helyzet szerint a késedelmes fizetés kockázata északról dél, valamint keletről nyugat felé haladva növekszik.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.