Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Abramovics a leggazdagabb orosz

2005.04.21. 22:58
A Chelsea labdarúgó klubjáról ismert orosz milliárdos, Roman Abramovics tavaly 2,2 milliárd dollárral növelte vagyonát, ezzel megelőzte az eddig vezető Mihail Hodorkovszkijt a Forbes magazin összesítése alapján. A Jukosz börtönben ülő volt vezetője 13 milliárd dollárt vesztett egy év alatt.
Az orosz Forbes magazin ismét közzétette Oroszország száz leggazdagabb emberéről készített listáját. A magazin szerint Roman Abramovics vette át a vezetést, miután tavaly 2,2 milliárd dollárral növelte vagyonát, így jelenleg 14,7 milliárd dollár felett rendelkezik. A 38 éves milliárdos - a Szibnyefty kőolajipari vállalat vezetője és a szibériai Csukotka kormányzója - a Jukosz volt vezérét előzte meg a százas listán.

A börtönben ülő, és ítéletre váró Mihail Hodorkovszkij évekig vezette a ranglistát, sokáig ő számított a leggazdagabb orosznak. Pozícióját még a börtönben is meg tudta őrizni, de az orosz hatóságok tavalyi átfogó támadása miatt 13 milliárd dollárt veszített el 15,2 milliárdos vagyonából. A volt olajmágnásnak azonban még most is kétmilliárd dollárja van, így befért a leggazdagabbak közé.

Gazdagabbak és fiatalabbak

A listán harminc milliárdos szerepel, ez hattal kevesebb, mint tavaly. A Bloomberg szerint ez részben a Jukosz elleni hatósági támadással, részben az energiaipar feletti ellenőrzés megszerzésével magyarázható. Az orosz milliárdosok ugyanakkor egyre gazdagabbak és egyre fiatalabbak - derül ki a listából.

A listán a szénbányászattal és műtrágyával foglalkozó Andrej Melnicsenko a legfiatalabb, a 33 éves üzletembernek 1,6 milliárd dollárja van. Tavalyhoz hasonlóan az idén is egyetlen nő szerepel a leggazdagabbak között, Jelena Baturina háromszázmillió dollárral növelte vagyonát, így a 35 helyezést érte el. Az 1,4 milliárd dolláros vagyonnal rendelkező nő egyébként Moszkva polgármesterének a felesége.

A legnagyobb nyertes egy orosz parlamenti képviselő, Szulejman Kerimov, ő 560 millióról 2,6 milliárd dollárra növelte vagyonát. A Zsirinovszkij pártjához tartozó politikus a tulajdonosa a Nafta Moszkva olajipari cégnek.

A Forbes magazin először 1917-ben adta ki az első listáját az Egyesült Államokban. Oroszországban 2004-ben adták ki az első Forbes magazint. Az újság főszerkesztőjét, Paul Klebnyikovot tavaly júliusban lőtték le, egyesek szerint azért, mert vezető orosz üzletemberek után nyomozott.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.