Pál
-9 °C
0 °C

Akár kétmilliárd dollárt is fizethet a Ford

2001.10.26. 13:24
A Ford sokéves bírósági csata végén beleegyezett, hogy kifizeti több millió autó meghibásodott gyújtásának szerelési költségeit a tulajdonosoknak. A várható kiadás a különböző becslések szerint félmilliárd, de akár 2-3 milliárd dollár is lehet.
Ez ügyben a kilencvenes évek közepe óta folyt a vita különböző államok bíróságai előtt, és az autósokat képviselő ügyvédek szerint a Ford több mint kétmilliárd dolláros költségre is számíthat, ha minden érintett kocsitulajdonos jelentkezik. A meghibásodás összesen 23 millió, 1983 és 1995 között gyártott Broncost, Explorert, Escortot, Mustangot és Taurust érinthet - közölte Washington Post. Szakértők szerint a 23 millióból ma már csak 14 millió van az utakon.

Túlmelegedő gyújtás

A felperesek szerint ezekben a kocsikban a gyújtás túl közel van a motorblokkhoz, ezért túlmelegedhet, ami miatt az autó leáll. Egy ilyen hiba kijavítása becslések szerint körülbelül 160 dollárba kerül.

A cég szerint a szerkezet megbízható

A Ford Motor Co. nem ismerte el a meghibásodást, mondván, a gyújtóberendezés megfelelően működött. Kathleen Vokes szóvivő szerint a szerkezet átlagosan több mint százezer mérföld megtételéig működőképes. Szakértők szerint a cég 600-900 millió dolláros költségre számíthat.

A baj nem jár egyedül

A Fordnak elég rosszkor jött a döntés: a Standard & Poor's alig egy hete rontott a vállalat hitelminősítésén, a Ford-Firestone vita megtépázta az Explorer hírnevét, és az abroncscsere rengetegbe került. A gyár legutóbb szeptember elején 1,6 millió autó visszahívását jelentette be, miután kiderült, hogy az ablaktörlőmotor hajlamos a kigyulladásra.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!