A francia kormány a hizlaló ételekre és italokra kivetendő pótlólagos adót is fel kívánja használni a társadalombiztosítás hiányának kompenzálására. A különleges terhekkel sújtandó termékek között olyan népszerű fogyasztási cikkek is megtalálhatók, mint a csokoládé vagy a burgonyaszirom.
Az egészségvédelem jelszavával - valójában azonban egyértelműen az államháztartási jövedelmek növelésének céljával - kirovandó adókat főleg a magas zsír- és cukortartalmú ételek-italok után szednék be. A ropogtatni- és szürcsölnivalók fogyasztásának megterhelésével már többször is kísérletezett a francia kormány, az indítványt azonban eddig minden alkalommal ejteni kellett. Az indok az volt, hogy a kivitelezés technikailag túl nehéz lenne.
A mostani tervek előkészítésekor az illetékes tárca először azt akarta, hogy az érintett ételek és italok cukortartalma határozza meg az adó alapját. Ennek az volt a hátulütője, hogy Franciaországban nincs olyan törvény, amely előírná az adott összetevőknek az élelmiszerek címkéjén való kötelező feltüntetését. Ilyen jogszabályt pedig csak akkor lehetne hozni, ha egy megfelelő passzust először EU-szinten léptetnének hatályba, márpedig Brüsszel egy ilyen indítványtól mereven elzárkózott. Hasonlóképpen lekerültek a napirendről a francia kormány azon tervei, hogy az élelmiszer-ipari cégek bizonyos termékeire célzottan megemeljék a forgalmi adót.
A korábbi sikertelen próbálkozások után most Xavier Bertrand egészségügyi miniszter terjesztett elő egy indítványt, amelyhez - a Die Welt értesülése szerint - a gazdasági minisztérium szakemberei máris összeállítottak egy megvalósíthatósági tanulmányt. E szerint a cukortartalmú üdítőitalokra a gyártó cégnél szednének be az eladott mennyiségre számított pótadót, ennek összege a gyümölcsleveknél hektoliterenként 2,50, a limonádénál pedig 6 euró lenne. A ropogtatnivalónál - bonbon, nápolyi, keksz, burgonyaszirom - a súly lenne az adóalap.