Ferenc, Olívia
-2 °C
4 °C

Szabadkereskedelmi zónába tömörül amerika

2003.11.23. 12:38
Kilenc év erőfeszítései és tárgyalásai után az amerikai kontinens országainak kereskedelmi miniszterei elfogadták a vázlatát annak az egyezménynek, mely alapján szabadkereskedelmi övezetet alakítanak ki Alaszkától a Horn-fokig. Az Amerikai Szabadkereskedelmi Övezet 2005-től fog működni.
Megállapodás született 34 amerikai ország kereskedelmi minisztere között, akik egy szorosabb gazdasági együttműködés lehetőségéről tárgyaltak. Hosszas vita után elfogadták a vázlatát annak a megállapodás-tervezetnek, mely végül az Amerikai Szabadkereskedelmi Övezethez vezethet.

Kompromisszum

A tárgyalások legújabb fordulóját Miamiban tartották a héten. Az utolsó pillanatig kétséges volt, hogy a két legnagyobb vitapartner, az Egyesült Államok és Brazília meg tud-e egyezni, de a megállapodás végül a vártnál hamarabb született meg. A két állam éles vitát folytatott a kereskedelmi egyezményről, és a mezőgazdasági kvótákról. Ez utóbbi okozta két hónapja a WTO-csúcs kudarcát.

"Még nagyon sok fontos kérdést kell tisztázni, ez pedig nem lesz könnyű", idézte a BBC Celso Amorim brazil külügyminisztert. "A legfontosabb azonban, hogy elindultunk azon az úton, mely megteremti a megegyezés alapjait. Ez persze nem garancia arra, hogy létre is jön a megállapodás, de legalább a feltételek adottak" - fogalmazott.

A mostani megállapodás szerint az országok eldönthetik, mennyire kötelezik el magukat a legvitatottabb kérdések mellett. A végső dokumentum megpróbálja közös nevezőre hozni az összeegyeztethetetlen különbséget a magánérdek és aközött, hogy minél előbb felszámolják a már elviselhetetlenné váló szegénységet.

Antiglobalisták

A rendőrség összecsapott a tűntetőkkel a konferencia színhelyén, Miamiban. Legalább 140 embert letartóztattak. A rendőrség könnygázt és gumilövedékeket használt az összegyűlt tömeg szétoszlatására. Húsz embert, köztük három rendőrt vittek kórházba.

Rendőrségi források szerint igencsak szervezettek voltak a tüntetők, a megmozduláson tízezren vettek részt. Az összecsapások előtt és után amerikai szakszervezetek vonultak fel, tiltakozva a megállapodás ellen, mely szerintük munkahelyeket sodorhat veszélybe, mert több vállalat is kivonulhat az Egyesült Államokból olcsó munkaerő után kutatva.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.