Simon, Szimonetta
1 °C
12 °C

Vita a leggazdagabbról

2004.04.06. 13:24
Nem Bill Gates, de nem is az IKEA alapítója a világ leggazdagabb embere - derül ki a CNN számításaiból. De akkor ki áll az élen?
A CNN Money szerint nem egyértelmű, jelenleg ki a világ leggazdagabb embere. Hétfőn egy svéd gazdasági hetilap számításai alapján olyan hírek röppentek fel, hogy Ingvar Kamprad, az IKEA alapítója megelőzte Bill Gates Microsoft-elnököt a leggazdagabbak listáján. Vagyis a 77 éves Kampradnak 400 milliárd koronája, vagyis 53 milliárd dollárja van. Bill Gates vagyona a Fortune magazin listája szerint 47 milliárd dollár.

Az IKEA szóvivője szerint azonban rosszul számolt a svéd gazdasági hetilap, hiszen a világhírű bútorlánc már nem Kamprad tulajdona, azt a Svájcban élő üzletember a holland Stichting INGKA alapítványnak adta át. Ráadásul a Kamprad tulajdonában álló vállalatok olyan szövevénes tulajdoni szerkezetben állnak egymással, hogy valószínűleg kétszer számoltak néhány tételt.

Harc és részvények

A Forbes magazin listáján Kamprad egyébként eddig a 13. helyen állt 18,5 milliárd dollárral. Luisa Kroll, a magazin listájának összeállításában részt vevő szerkesztője szerint Kamprad vagyona nőtt az idén, számoltak is vele, hogy a tíz közé jut. De a vagyonnövekedés nem elég az első helyhez.

A CNN Money szerint Bill Gates vagyona valóban csökkent az elmúlt néhány hónapban. A Microsoft részvények február 6. és április 2. között 4,5 százalékkal értek kevesebbet. Ez azt jelenti, hogy Gates vagyona 45 milliárd dollár. Luisa Kroll szerint április 2-án az eddigi második helyezett, Warren Buffet néhány percre megelőzte a Microsoft alapítóját.

Buffet cégének értéke, a Berkshire Hathaway 4,2 százalékot emelkedett, így 45 milliárd dollár fölé emelhette az üzletember vagyonát. Ha Buffet átveszi a vezetést Gatestől, és tartani tudja februárig, akkor a szoftveróriás első embere először kerül a második helyre 1997 óta. Ebben az évben Brunei uralkodója szorította le az első helyről Bill Gatest.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.