Natália
-3 °C
8 °C

Putyin bizalmasa a Gazprom élén

2001.05.31. 12:02
Menesztették az orosz gázipari mamutvállalat, Gazprom elnökét, miután tarthatatlanná vált, hogy a cég korábbi vezetése óriási összegeket mentett ki a vállalatból, amelynek haszonélvezői jellemzően családtagok, ismerősök voltak. Az orosz elnök a cég reformja mellett tette le voksát, mások szerint viszont Putyin bizalmasának kinevezésével a Kreml uralma erősödik a Gazpromban. A változások több magyar céget is érintenek.
A Gazprom orosz gázipari óriás éléről kilenc év után menesztették Rem Vjahirjevet, miután a 38 százalékban állami ellenőrzés alatt lévő cég igazgatótanácsa szerdán egyhangúlag az orosz államfő bizalmasát, Alekszej Millert választotta meg a testület elnökének.

A szentpétervári baráté az elnöki szék

Alekszej Miller korábban közvetlenül az orosz államfő alárendeltjeként dolgozott a szentpétervári városházán, amikor még Putyin polgármester-helyettes volt. A Gazprom élére viszont már az energetikai miniszterhelyettes posztjáról érkezett, s az ő feladata lesz átvilágíthatóvá tenni a céget, különválasztani a kitermelő részleget és a gázvezeték-rendszer üzemeltetését.

Túl sok volt a zűrös ügy

A Gazprom működése jelenleg abszolút áttekinthetetlen, s nemegyszer politikai, semmint szakmai indokok állnak egyes döntéseik mögött. Sokak szemét szúrta például, hogy a cég a Kreml nyomására, még Borisz Jelcin orosz elnök újraválasztása után csaknem egymilliárd dolláros hitelt nyújtott a Vlagyimir Guszinszkij orosz-izraeli sajtómágnás vezette Média-Moszt sajtóholdingnak. Feltárhatatlan a Gazpromhoz tartozó cégek listája is, és erősen gyanítható, hogy a mamutvállalattal üzleti kapcsolatban állók között gyakran családtagok, barátok bukkannak fel. Szakértők szerint például a rendkívüli Gazprom-kedvezményeket élvező Itera cég 80 százalékban a menedzsment tulajdonában van, s Vjahirjev családba tartozók a főrészvényesei jó pár olyan cégnek, amelyek a Gazprom és a külföldi partnerek között közvetítenek, és lefölözik a haszon egy részét.

A sajtóban járatták le a Gazpromot

A vezetőváltás halaszthatatlanságát jelezte, hogy a kormány egyáltalán nem volt tisztában a Gazprom jelenlegi viszonyaival. Senki nem tudta, mekkora a cég, pontosan mi is tartozik hozzá. Korábban az orosz pénzügyminisztérium létrehozott egy bizottságot, hogy megfejtse ezt a rejtélyt, pontosan milyen cégek tartoznak a Gazprom birodalmába, és hová is tűnik a pénz. Erre a vizsgálóbizottság valamennyi tagját lefizette a Gazprom. Így Vjahirjev idejében valódi kontroll nélkül becslések szerint évi 1-2 milliárd dollár szivárgott el a nyereségből

Minden Csernomirgyinnek maga felé hajlik a keze

Az amerikai Business Week novemberben számolt be arról, hogy Viktor Csernomirgyin egyik utolsó kormányfői döntésével milyen körülmények között írt alá 1998 februárjában egy szerződést. Ennek értelmében a moszkvai székhelyű Sztrojtranszgaz több millió dollár értékű gázvezeték-építési megbízatást nyert el. "Figyelemre méltó választás. A Sztrojtranszgaz első alelnöke az exminiszterelnök fia, Vitalij. A cég maga pedig a Gazprom egyik leányvállalata" - fogalmazott az amerikai üzleti hetilap. A Sztrojtranszgaz tulajdonosai között megtalálhatjuk Csernomirgyin bátyjának, Andrejnek és Rem Vjahirjev lányának, Tatyjana Gyedikovának a nevét is.

A floridai kapcsolat

Ennél is nagyobb vihart kavartak a szintén magánkézben lévő Itera és a Gazprom kétes üzleti kapcsolatairól kiszivárgó hírek, amelynek révén a floridai bejegyzésű cég mindössze néhány év alatt Oroszország második legnagyobb gázipari cégévé nőtte ki magát. A máig megállapíthatatlan tulajdonosi hátterű cég úgy növekszik, hogy közben a Gazprom fokozatosan csúszik le a lejtőn.

Szivárogtat a Kreml

Az utolsó putyini döfést az jelentette, amikor mindössze másfél héttel a szerdai igazgatótanácsi ülés előtt a Frankfuter Rundschau német napilap moszkvai tudósítójához juttattak el olyan dokumentumokat, amelyek újabb adatokkal támasztják alá: a Gazprom vezetői messze piaci érték alatt, nevetségesen alacsony áron juttattak vagyonrészeket a rokonaiknak és a belső körhöz tartozó személyeknek.

Erősödő állami kontroll, vagy valós reformok?

A Gazprom új vezetője első nyilatkozatában "vonzó" üzleteket ígért a vállalat nyugat-európai partnereinek és a termelés 10-15 százalékos fellendítését az évtized végére. Alekszej Miller a Gazprom jobb átláthatóságát is megemlítette céljai között, bár más szakértők szerint az új vezetéssel a Kreml befolyása erősödik. A vezetőváltás hírére az orosz tőzsdén jelentősen, csaknem öt százalékkal emelkedtek a Gazprom-részvények.

A szálak Kazincbarcikára is elérnek

A Gazprom ügyei Magyarországot is érintik. A közelmúltban az orosz óriáscég a vele együttműködő vállalatok révén megszerezte a BorsodChem ellenőrzését. A cégóriás emellett - a Mol-lal közösen - tulajdonosa a Panrusgaz nevű vállalatnak, amely földgáz kereskedelemmel foglalkozik a két ország között.

Az exelnök öröksége

Vjahirev egyik legfőbb érdeme a Gazprom külföldi terjeszkedése: az európai országok sorában - többek között Magyarországon is - létrehozott vegyes vállalatok jelentősen növelték a cég és Oroszország exportbevételeit. Vjahirjev irányítása alatt vált például a kezdetben ellenséges német Ruhrgas a Gazprom stratégiai partnerévé.

Kettéválasztják a monstrumot

Az új elnök előtt sokasodó munka nagyságát érzékelteti, hogy miközben a cég gázkészleteinek értékét 40 milliárd dollárra becsülik, az egyébként az orosz GDP 8 százalékát biztosító Gazprom piaci értéke jelenleg csak 6-7 milliárd dollár. Az orosz kormány tervei szerint a következő lépés az lesz, hogy az ősszel két részre darabolnák a mamutcéget. Az egyik utódvállalat a gázvezetékek építésével és üzemeltetésével, a másik pedig a kitermeléssel foglalkozna - jelentette be néhány nappal ezelőtt Alekszandr Kudrin pénzügyminiszter. Elképzelhető azonban az is, hogy az óriást több kisebb regionális cégre darabolják.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!