Hajnalka
-1 °C
15 °C

Internetes részvénykibocsátást tervez a Google

2003.10.24. 12:43
Tisztán internetes részvénykibocsátásra készül a Google, az internet-ipar egyik legsikeresebb kereső rendszere; a tranzakció előzetes becslések szerint meghaladhatja a 15 milliárd dollárt, de szakértők veszélyekre is figyelmeztetnek - írta a pénteki Financial Times.
A tervezett elsődleges nyilvános kibocsátást ismerők azt mondták a brit üzleti napilapnak, hogy a Google vállalatvezetése nemrég tárgyalt Wall Street-i értékforgalmazókkal, és felvetette nekik, hogy a kibocsátást valószínűleg "alternatív módon" fogják lebonyolítani, vagyis közvetlen elektronikus értékesítéssel.

Ez lehetővé teszi a befektetőknek Google-részvények közvetlen vásárlását, a befektetési bankok által végzett árazás és allokáció kiiktatásával. A Google-papír várhatóan jövő márciusban jelenik meg a tőzsdén - írta a Financial Times.

Az ügyletet ismerők a lapnak azt mondták, hogy a kibocsátás 15-25 milliárd dollár közé értékelheti a céget, és ilyen "még nem volt".

Az öt éve létező vállalatnak a Financial Times szerint sikerült elkerülnie azokat a csapdákat, amelyekbe a korai indulású dotcom-cégek közül sok beleesett. A korábbi, hasonlóan "forró" tranzakciókat - például a Netscape-papír 1995-ös piaci bevezetését - általában nem nyereséges vállalatok hajtották végre, a Google azonban erős profitokat termel. Jóllehet a vállalat nem tesz közzé mérlegadatokat, piaci becslések szerint éves nyeresége 150 millió dollár lehet, 500 millió dolláros forgalom mellett - írta a brit lap.

A Google-hoz közel álló források arról panaszkodtak, hogy a jelenlegi Wall Street-i kibocsátás-szervezési gyakorlat lehetővé teszi az értékforgalmazóknak az internetes cégpapírok szándékos leárazását és eladását előnyben részesített befektetőknek.

Befektetési banki szakértők ugyanakkor arra hívták fel a figyelmet, hogy a tisztán on-line kibocsátással irreálisan magas ár alakulhat ki, mivel nem lesz elég részvény az "új dotcom-aranylázra rámozduló" egyéni kisbefektetők várhatóan erőteljes keresletének kielégítésére. - A Google-t akár 100 milliárd dollárra is felértékelheti (a kibocsátás) ... de így az összes részvény "bácsik és nénik" kezében köthet ki, anélkül, hogy igazi piaca alakulna ki a papírnak - mondta a Financial Times által idézett egyik befektetési elemző.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!