Pál
-9 °C
0 °C

Görög gyümölcsbojkott

2002.09.17. 12:22
A görög vásárlók több mint fele sztrájkolt megint hétfőn, a négynaposnak meghirdetett újabb bojkott első napján. Most a zöldségeseknek és a gyümöcsösöknek volt annyi.
Hetven százalékkal kevesebb gyümölcsöt és zöldséget vásároltak hétfőn a görög állampolgárok, az adatok szerint 40-60 százalékkal kevesebben mentek el a piacra. A vásárolók az ellen tiltakoznak ismét, hogy az euró bevezetését sok kereskedő áremelésre használta fel.

Nem tetszik a piaci ár

A legtöbb alapvető árucikk - például a cigaretta vagy a palackozott ásványvíz - a görögöknél aránytalanul drágább lett, mert a boltosok felfelé kerekítettek az új pénz bevezetésekor. Hasonló a helyzet a zöldségekkel és a gyümölcsökkel, s mivel azokat Görögországban a legtöbben a piacról szerzik be, az árakra e termékek esetében különösen érzékenyek az emberek.

A kormány már nyíltan a sztrájkolók mellett

A görög kormány, amely korábban is számos jelét adta az állampolgári elégedettlenség melletti szimpátiájának, most közölte: az augusztusban mért 3,5 százalékos inflációban is vastagon benne vannak a pénzcsere miatti turpisságok. A hatóságok tehát támogatják a tiltakozó akciót, sőt megígérték, hogy megbüntetik az ok nélkül drágítókat. A mostani bojkott - szemben az eddigi 24 órás akciókkal - négy napig tart.

Németországi és hollandiai akciók után szeptember 5-én görögök százezrei maradtak otthon vásárlás helyett, 70-80 százalékos forgalomcsökkenést okozva. A múlt héten az itáliai boltok is kiürültek egy napra, július 5-én több mint 10 millió olasz vett részt az euró-áremelések miatti vásárlói sztrájkban.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!