Timót, Xénia
-10 °C
-1 °C

Alan Greenspan megfontoltságra int

2001.09.20. 18:33
Rövid távon lesznek jelentős hatásai az amerikai gazdaságra a múlt heti katasztrofális merényleteknek, de a kedvező hosszú távú kilátások nem sérültek - mondta csütörtökön az amerikai szövetségi jegybank elnöke.
Alan Greenspan a szenátus banki bizottságában tartott meghallgatáson azt mondta: a szeptember 11-én elszenvedett sokk után a gazdasági tevékenység jelentős része leállt a múlt héten. Az alapok azonban továbbra is megfelelőek, és "ki fogunk lábalni ebből" - tett hozzá a Federal Reserve elnöke.

A jegybank segített

A Fed a maga részéről már tett lépéseket ennek érdekében: még hétfőn, a múlt keddi tragédia utáni első New York-i tőzsdenyitás elé időzítve fél százalékponttal 3,00 százalékra csökkentette irányadó egynapos kamatát. Ez volt a Fed idei nyolcadik kamatcsökkentése.

A bank előzőleg, január 3-a óta hét menetben összesen 300 bázisponttal 3,50 százalékra csökkentette irányadó napikamatat, válaszul az amerikai gazdaság megtorpanásszerű lassulására.

A New Yorkban elkövetett múlt keddi terrortámadás után sok piaci szereplő várta is a Fed további, soron kívüli agresszív monetáris lépését, annak az ígéretnek a jegyében, miszerint a jegybankok a likviditás bővítésével fogják segíteni a piacok működését a válságos időszakban.

Korai még az ösztönzőcsomag

A Fed elnöke csütörtöki beszédében felhívta a gazdasági ösztönző csomag gondolatával foglalkozó törvényhozók figyelmét arra, hogy a New York-i World Trade Centert és környékét ért támadás teljes gazdasági hatásának felmérése még időbe telik.

- A következő hetekben, ahogy a sokkhatás elenyészik, jobban lehet majd látni, hogy az utórezgések miképp befolyásolják a rövid távú gazdasági kilátásokat - mondta a szenátusi bizottságban Greenspan.

A fogyasztó tévét nézett

A múlt keddi tragédia óta a fogyasztási aktivitás lanyhult, mivel az események mindenkit "odaszögeztek a tévéképernyők elé, és a fogyasztók távolmaradtak a bevásárlóközpontoktól". A legfrissebb adatok szerint például az autóeladások és az áruházláncok forgalma érzékelhetően visszaesett a merénylet után, a légiközlekedési szektor pedig súlyos veszteségeket szenvedett.

A Federal Reserve elnöke szerint a terrortámadás rövid időre jelentős fennakadásokat okozott a fizetési átutalási forgalomban, amelynek napi méreteit ezer milliárd dollárokban mérik.

Rendkívüli pénzinfúzió

Sok adós technikai okokból egy ideig nem tudott eleget tenni kötelezettségének, ami a bevételekre számító másik felet pénzszűkébe sodorta. A likviditási nyomás végső soron a bankoknál koncentrálódott. A bankrendszer likviditási igényeit azonban a Federal Reserve kielégítette, a diszkontablakon keresztüli rekord hitelezéssel, illetve a nyíltpiaci műveletek révén végrehajtott "rendkívüli méretű pénzinfúzióval".

Az Amerikában tevékenykedő külföldi pénzintézetek dollárlikviditásának biztosítására a Fed szintén rekordösszegű devizacsere-megállapodásokat kötött más vezető központi bankokkkal.

A Fed-elnök szerint az amerikai gazdaságnak okozott óriási veszteségek és az azonnali hatások felmérése közepette sem szabad szem elől téveszteni, hogy a hosszú távú kilátásokat a múlt keddi katasztrófa nem befolyásolta jelentősen.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.