Előd
5 °C
11 °C

Lenyúlta a gyémántokat az orosz óriáscég?

2001.11.28. 11:46
Egymilliárd dollárra perli egy amerikai gyémántkutató cég az őt állítólag becsapó orosz óriásvállalatot, a Lukoilt. A dolog azért is pikáns, mert a Lukoilt tavaly megvette a Getty Petroleum nevű társaságot 1300 benzinkútjával együtt, ami az első eset volt a történelemben, hogy orosz befektető amerikai tőzsdei társaságot vásárolt.
Neve ellenére nem szendereg vallásos révületben az Archangel Diamond (Arkangyal Gyémánt) elnevezésű amerikai társaság, ellenben 1 milliárd dolláros kártérítésért indított pert egy denveri bíróságon az orosz olajóriás, a Lukoil ellen.

Sose kereskedj kimondhatatlan nevű vállalatokkal!

A kereset szerint a Lukoil és leányvállalata, az Arhangelszkgeoldobicsa arról állapodott meg a gyémántkutatással foglalkozó Arkangyallal, hogy az segít egy északnyugat-oroszországi drágakőlelőhely feltárásában. Az amerikai társaság a peranyagok szerint összesen 30 millió dollárt fektetett az akcióba. A megállapodás szerint ennek fejében 40 százalékkal részesedett volna a több mint 5 milliárd dollárra becsült értékű gyémántot rejtő terület bevételeiből.

A dolog vége az lett, hogy az Arkangyal egy fityinget sem látott, sőt a Lukoil idén augusztusban eljárást indított egy orosz bíróságon, hogy az semmisítse meg az amerikaiakkal kötött szerződést.

Nem szovjetek, mégis pionírok

A Lukoilnak egész Kelet-Európában - így Magyarországon - Grúziában, Azerbajdzsánban, illetve az Egyesült Államokban vannak érdekeltségei. Az USA-ban a Getty Petroleum Marketing Inc. tulajdonosai. Az olajcéget tavaly 71 millió dollárért vették meg, ami gazdaságtörténeti pillanat volt, hiszen orosz tőkés előtte még sohasem vásárolt amerikai tőzsdei vállalatot.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Hétvége Sopronban!

Tómalom Fürdő, Tűztorony, Karmelita kolostor, és még számos látnivaló várja Sopronban.