Elemér
5 °C
16 °C

Hiteldrágulás a láthatáron

2005.10.10. 07:43
Miután éveken át olcsó pénzzel árasztották el a világgazdaságot, a világ három legnagyobb jegybankja egyöntetűen hiteldrágításra készíti föl a piacokat, írta a Napi Gazdaság.
Hitelfelvevők, vigyázzatok! - így összegezhető az az üzenet, amelyet mostanában intéz a piacokhoz a világ három legnagyobb jegybankja, az Európai Központi Bank (ECB), az amerikai Federal Reserve (Fed) és a Bank of Japan (BoJ).

A főként a magas olajár okozta infláció miatt a három nagy gazdaságban a zéróhoz közeli szinten vannak a reálkamatok, s a gyorsuló pénzromlással szembesülve a jegybankárok az utóbbi időben kórusban figyelmeztetnek az árstabilitási kockázatokra, írta hétfői számában a Napi Gazdaság.

A Reuters elemzése szerint a hármak azt is meg akarják akadályozni, hogy az infláció erősödése beépüljön a piacok, a vállalatok és a fogyasztók hosszú távú várakozásaiba. Elemzők szerint az ECB, a Fed és a BoJ megnyilatkozásai alapján a befektetőknek és a hitelfelvevőknek számolniuk kell azzal, hogy a következő hat-kilenc hónapban tetemes likviditás-visszavonás következik be a piacokon.

A három jegybank persze nincs azonos helyzetben, tekintettel a gazdaságok eltérő állapotára. Az ECB immár 28 hónapja 2 százalékon tartja a valutauniós alapkamatot, s elemzők úgy vélik, hogy a következő három-hat hónapban még nem lesz emelés, mert egy ilyen lépés ártana az amúgy is gyengélkedő gazdaságnak.

Tény mindazonáltal, hogy a kormányzótanács múlt csütörtöki ülésén Jean-Claude Trichet elnök példátlanul határozottan figyelmeztetett az inflációs kockázatokra. Az eurózóna tizenkéthavi inflációja szeptemberben 2,5 százalékra nőtt az augusztusi 2,3-ról, s bár Trichet továbbra is megfelelőnek minősítette a kamatszintet, hozzátette, hogy a tanács tárgyalt egy esetleges emelés előnyeiről és hátrányairól.

A Fed tavaly június óta tizenegyszer hajtott végre 25 bázispontos emelést, és bár nyáron sok elemző azt valószínűsítette, hogy véget ér a sorozat, ma szinte mindenki a 3,75 százalékos szövetségi alapkamat további emelkedésére számít. Csak a múlt héten négy magas rangú Fed-tisztviselő tett olyan nyilatkozatot, amelyből újabb hiteldrágításra lehet következtetni.

A piacok most úgy látják, hogy a kamatgörbe 5 százalékon fog tetőzni. A BoJ négy éve gyakorlatilag zéró kamatot alkalmaz és növeli a likviditást a bankrendszerben, de ahogyan a gazdaság végre kezd élénkülni és kikerülni a deflációs spirálból, ezen minden bizonnyal változtatni fog. Az igazgatótanács tagjai közül az elmúlt hetekben többen is utaltak arra, hogy véget ér az úgynevezett kvantitatív könnyítés politikája.

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.