Auguszta
4 °C
22 °C

Lemondott Hodorkovszkij

2003.11.03. 17:24
Hétfőn lemondott a Jukosz olajtársaság elnök-vezérigazgatói posztjáról Mihail Hodorkovszkij. A hírt a társaság szóvivője jelentette be, hozzátéve, hogy a jövőben a jelenleg letartóztatásban lévő 40 éves Hodorkovszkij a nem kormányszintű "Nyitott Oroszország" nevű szervezetnél kívánja majd folytatni tevékenységét.
A francia hírügynökség szerint ez utóbbi szervezetet Jukosz részvényesek és más magántőkések hozták létre azzal a céllal, hogy elsősorban a fiatalságot megcélzó társadalmi, kulturális és oktatási elképzelések megvalósítását pénzeljék.

"Út a becsületes verseny felé"

Az orosz pénzügyminiszter a törvényesség és rend helyreállításának minősítette a Jukosz-részvények befagyasztását, és azt jósolta, hogy a vizsgálat hosszú távon a gazdaság érdekeit szolgálja. Alekszej Kudrin - kormányfő-helyettes, pénzügyminiszter a Kommerszantnak nyilatkozva hangsúlyozta: egyetlen bírósági ügy nem fordíthatja vissza a gazdaságban és társadalomban végbement pozitív változásokat, azt amit tettek és terveznek a piacfejlesztésért.

Kudrin azt is hangsúlyozta, hogy Mihail Hodorkovszkij letartóztatása és a Kreml "vezérkari főnöke", az adminisztráció vezetője, Alekszander Volosin távozása és Dmitrij Medvegyev hivatalba lépése eltolódást jelent a "törvények és a becsületes verseny uralma felé" az üzleti életben. Mint Mondta, Putyin elnöktől személyesen hallotta, hogy a Jukosz-ügy nem jeleneti a tulajdon újraelosztását és hadjáratot az oligarchák ellen.

Elszigetelt eset

Hétfőn délelőtt meredeken drágult a Jukosz olajvállalat a moszkvai értéktőzsdén, miután az orosz elnöki adminisztráció új vezetője, Dmitrij Medvegyev vasárnap bírálta a Jukosz-részvények egy részének múlt heti lefoglalását.

Az amerikai Moody's nemzetközi hitelminősítő október 8-án a nemzetközi hitelminősítők közül elsőként - és mindjárt két osztással - "Baa3"-ra, azaz befektetői szinthez közeli fokozatba emelte a hosszú lejáratú orosz devizaadósság minősítésének felső határát. A múlt héten nyilatkozatban állapította meg, hogy a Jukosz olajtársaság elnöke, Mihail Hodorkovszkij letartóztatása és a Jukosz 44 százaléknyi részvényének hatósági lefoglalása "elszigetelt esemény, és nem pedig alapvető változások előjele az orosz kormány átfogóan piacpárti gazdaságpolitikájában".

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.