Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

A Holdról is látható lesz a pálma alakú műsziget

2001.11.19. 14:59
Az Öböl-országok híresek gigantikus szállodaipari beruházásaikról, de talán minden eddig ötleten túltesz az a Dubai partjai előtt felépítendő mesterséges sziget, amely egy - a világűrből is látható méretű - pálmafát fog formázni.
Mintegy 142 millió dollár (40 milliárd forint) költséggel a holland Van Oord ACZ nevű cég építi meg magát a szigetet, amelyre ezután szállodákat és különféle szórakoztató látványosságokat húznak fel.

Növeljük a partvonalat!

A mesterséges sziget egy 17 levelű pálmát fog formázni, amelyet egy félhold alakú hullámtörő gát karol körbe. A fa törzse 4 kilométer hosszú lesz, a 17 levélből álló korona legnagyobb átmérője szintén 4 kilométer. A gigászi beruházás következtében Dubai tengerpartjának hossza 64 kilométerrel növekszik.

Ki néz a Holdról éppen egy dubai szállodát?

Felix Minderhoud, a Van Oord igazgatója a Zeeuwse Courant című lapnak azt nyilatkozta, hogy a sziget a Holdról is látható lesz, bár ennek - lássuk be - az égvilágon semmiféle jelentősége sincs. A merészen fogalmazó igazgató azt is közölte, hogy csak az óriáspálma felépítéséhez 54 millió köbméter homokot kell a helyszínre szállítaniuk, a hullámtörőn belüli lagúna feltöltéséhez pedig további 11 millió köbmétert.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!