Judit
3 °C
6 °C

Saját készítésű euróval fizetett egy holland művész

2002.08.29. 11:03
Kapcsolódó cikkek (1)
A különleges fémpénz előállítója, Rutger Paets szerint igen egyszerű ilyen euróérméket előállítani: csupán az egyik ország euróérméjéből ki kell ütni a belsejét, és azt egy másik ország eurósának külső részével kell összeilleszteni.
A holland művész azt használta ki, hogy a bankjegyektől eltérően a közös európai valuta érméi az egységes oldal mellett rendelkeznek egy nemzeti oldallal is.

Így védi a nemzeti identitást

Paets körülbelül 25 ilyen "vegyes nemzetiségű" fémpénzt gyártott az eurózóna nyolc országának érméiből, s az így létrehozott új érméket művészi alkotásoknak nevezi. Az alkotó elmondása szerint műveivel a nemzeti identitás ügyét képviselve kíván tiltakozni a közös európai valuta bevezetése ellen.

Ez nem hibás érme

A holland pénzverde szerint az érmék megrongálása bűncselekmény. A pénzverde szóvivője elmondta: a forgalomba kerülő hibás érmék - a gyűjtők számára igen nagy értéket képviselve - hivatalos fizetőeszközök maradnak, azonban a különböző országok érméinek "ötvözése" nem tartozik ebbe a kategóriába. Leonie van der Spek úgy látja: Paets valószínűleg nem kap komoly büntetést, mivel nem nagy mennyiségben készítette érméit. A szóvivő azonban reméli, hogy ez nem bátorít majd többeket hasonló fabrikálásokra.

Véletlenül fizetett vele

Paets elismeri, hogy törvénybe ütköző dolgot művelt, de úgy érzi, a bűncselekmény kis súlyát a művészi szabadság magasabb eszmei szempontjai bőven ellensúlyozzák. Az érmekészítő emellett azzal védekezik, hogy véletlenül kerültek forgalomba a fémpénzei: valószínűleg egy bárban figyelmetlenül azzal fizette ki sörét.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.