Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Kizárhatják az OTP Bankot a horvát bankvásárból

2006.01.16. 12:17
A legfrissebb sajtóhírek továbbra is arra utalnak, hogy nem veheti meg az OTP Bank a horvát Splitska Bankát. A magyar pénzintézet nem jut át a horvát jegybank tiltó jelzésén. A 800 millió euró értékűre taksált Splitskára a Reuters szerint január végén tehetnek ajánlatot az érdeklődők.
Horvátország 5. legnagyobb bankja az Unicredito és a HVB egyesülése után vált eladóvá, hiszen így egy kézbe került volna a Splitska és a legnagyobb Zagrebacka. Annak ellenére, hogy Horvátország nem egy nagy piac, potenciális érdeklődők vannak bőven. A Splitska vevője lehet a francia SocGen, érdeklődhetnek a régióban aktív görög bankok, a terjeszkedésébe csak most belevágó PKO, illetve a német pénzintézetek.

Szűkül a kör

Az érdeklődők körét azonban szűkíti, hogy a horvát jegybank számos bankot kizárt a versenyből. A jegybank blokkolná az Erste, a Raiffeisen, az Intesa tulajdonszerzését, állítólag nem adná áldását az OTP Bankra sem, miközben a KBC-t nem piaci jelenléte miatt, hanem a résztulajdonában álló Nova Ljubljanska Bank vitatott horvát elszámolásai miatt nem preferálja. A KBC-vel kapcsolatban a horvátok egyelőre még makacsok, de bizonyos vélemények szerint nem kizárt az engedély megadása, ugyanis a jegybank nem szeretne osztrák vagy olasz vevőt.

Az OTP elméletileg beleesik a horvát jegybank által blokkolt pénzintézetek sorába, pedig nem rendelkezik akkora piaci súllyal, amely a Splitskával együtt felforgatná a piacot.

A 800 millió eurós vételár alaposan kifosztaná az OTP-t, a Splitska mellett így csak egy nagyobb bank megvételére lenne esély. Ennek ellenére ez egy kellemes probléma lenne, mivel jelenleg nem áll úgy a helyzet, hogy könnyű lenne akármit is megvenni. A Splitska megvásárlása szabályozási problémákba ütközik, a CEC esetében a román kormány habozik (nem nagyon akarják megadni a várt 650 millió eurót), a szerb Vojvodjanska iránt hatalmas a verseny, míg az utolsó eladó ukrán nagybank, az Ukrsotsbank is számos veszélyes ellenfél figyelmét felkeltette.

Ha a 4 nagy célpont közül egyet sem sikerül megszerezni az OTP Banknak, akkor jöhetnek a B tervek. Mind a négy országban lehet vásárolni még második vonalbeli bankokat, igaz segítségükkel csak Horvátországban lehet értelmezhető piaci méretet felépíteni, és a nagy növekedés elmaradna. Az OTP a régióban leginkább meglévő bankok átalakításában mutatott fel sikereket, az organikus építkezésben eddig nem jeleskedett. Ugyanakkor azt is érdemes megfontolni, hogy a befektetők valószínűleg nem tolerálják a végtelenség a régiós banktranzakciók árának emelkedését. Nem tudni, hogy melyik út vezet sikerre.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.