Miklós
-7 °C
4 °C

Vegyen horvát szigetet!

2004.06.28. 12:43
"Kis sziget a Sibenik szigetcsoportban, kavicsos tengerpart, pineafenyők, hárommillió dollár" - ez csak egy a húsz hasonló jellegű hirdetésből, mely az utóbbi hetekben elárasztotta a horvát ingatlanpiacot. Horvát ingatlanügynökök a "nemzeti ékszerek" kiárusítására készülnek - írja az AFP.
Horvát ingatlanügynökök szerint külföldi befektetők mindent megadnának azért, hogy magukénak tudhassanak egy szeletet az édenkertből. A turizmus az adriai országban azután indult hihetetlen fejlődésnek, miután vége lett az 1991-95 közötti jugoszláv háborúnak.

A kis szigetek iránti kereslet két éve indult be - állítja az AFP-nek Jasminka Biliskov ingatlanügynök. Addig a külföldi befektetők nem voltak biztosak abban, érdemes pénzt hozni az országba.

Az ingatlanárak meredeken emelkedtek Horvátország 1800 kilométeres partszakaszán, melyet Európa legfestőibb tengerpartjának tartanak. De a piac még mindig nem tért teljesen magához a háború okozta sokktól. Sokan azonban úgy tartják, hogy a kicsiny szigetek nagyon értékesek, hasonlóan a világ többi részén található hasonló helyeihez.

Külföldiek veszik

A szigeteket megvásárlók nyolcvan százaléka külföldi. A lista élén a britek állnak, őket a magyarok, svédek, norvégok és németek követik.

Biliskov ügynöksége hét szigetet ajánl megvételre, és egyet, Szmokvica szigetét már siekrült értékesíteni. A 36 ezer négyzetméteres földdarab egészét pineafenyők fedik, ezeket egyébként tavaly telepítették a szigetre. Kétmillió dollárért kelt el.

Horvátországnak több mint 1100 kisebb-nagyobb szigete, zátonya van. A legtöbb kicsi és lakatlan, de vannak családi tulajdonban lévők is, melyet generációk örökölnek egymástól. Jelenleg húsz szigetet árulnak, öt-húsz eurót kérnek négyzetméterenként. Az AFP megjegyzi, hogy az öt eurósokat már mind eladták.

A horvát törvények tiltják új épületek építését ezekre a szigetekre, legfeljebb felújítható a már meglévő építmények. Az állam kilencven napig elővételi jogot is fenntart magának az eladásra kínált szigetek esetében. A befektetők most abban reménykednek, hogy a szabályozás meg fog változni, amikor Horvátország EU-tag lesz, és könnyebben juthatnak az ingatlanokhoz.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.