Simon, Szimonetta
1 °C
12 °C

Európaszerte sokba kerül a hőség

2003.06.30. 09:11
Rómában kétszáz éve nem volt olyan meleg, mint a most véget érő hónapban. Olaszországban már több áramszünetet rendeltek el, a légkondicionálók használata miatt megugrott áramfogyasztás ugyanis a villamosenergia-rendszer összeomlásával fenyegetett. A hőség miatt drágábban és kevesebb áram állítható elő.
Az olasz áramszolgáltatók rendkívüli áramkorlátozást vezettek be, miután a hosszú ideje tartó kánikulában a légkondicionálók használata miatt megugrott az áramfogyasztás. A gondokat súlyosbította, hogy a hasonló helyzetben lévő Franciaország megtagadta nyolcszáz megawatt áram exportját.

A liften is spórolni kell

A legnagyobb szolgáltató, az Enel S.p.A., valamint a római ACEA, a milánói AEM és az AEM Torino múlt csütörtök reggel egy-másfél órás áramszünetet tartott. Ezt később rotációs rendszerben folytatták, hogy megelőzzék a villamosenergia-rendszer összeomlását.

Elsősorban az ipari nagyfogyasztókat kapcsolták le, a kórházak, laktanyák és egyéb közintézmények zavartalanul működhettek, de arra kérték a lakosságot, igyekezzenek minél kevesebbet használni háztartási gépeiket és a lifteket.

Négymilliárd eurós veszteség az agráriumban

A június még olasz mércével is rendkívül forrónak számított. Rómában a havi átlag 34,8 Celsius-fok volt, amire 1782 óta nem volt példa. Olaszország legnagyobb folyója, a Pó emberemlékezet óta nem volt ilyen sekély.

Az aszály a szakértők szerint idén tíz százalékkal csökkentheti a mezőgazdasági termelés értékét. Ez megközelítőleg négymilliárd eurós kiesést jelent majd.

A szárazság miatt drágul az áram

A szárazság miatt a folyók vízszintje a normális töredékére apadt, ami Európa-szerte jelentősen csökkentette a vízi és a nukleáris erőművek teljesítményét. Franciaországban az áramtermelés mintegy nyolcvan százalékát adják az atomerőművek.

Eddig Olaszországban volt a legdrágább az áram Európában, de most felzárkózóban van Franciaország is, ahol egy megawatt/óra tőzsdei ára csúcsidőben már ötszáz euró, megdöntve az eddigi rekordokat. Ebben szerepet játszott a hőhullám mellett az energetikai dolgozók sztrájkja is.

Az Electricité de France, amely általában áramot szállít Olaszországnak és Németországnak, most vevőként jelent meg a német árampiacon. Ezzel hatvan százalékos áremelkedést idézve elő.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.