Natália
-3 °C
7 °C

Hitlerrel viccel a brit euróellenzők kampánya

2002.07.03. 12:05
Vihart kavart a brit euróellenes kampány reklámfilmje. A brit zsidóság képviselői ízléstelennek találták a klip egyik jelenetét, amelyben egy neves brit humorista Hitlernek öltözve az eurót élteti.
Az euróellenes kampány másfél perces reklámfilmjének kifogásolt jelenetében Rik Mayall humorista Hitlernek öltözve azt mondja: "ein Volk, ein Reich, ein Euro", vagyis "egy nép, egy birodalom, egy euró". A kijelentés az "ein Volk, ein Reich, ein Führer" ("egy nép, egy birodalom, egy Führer") náci rigmusra utal. Ezt követően az újra felbukkanó humorista már angolul azt mondja: "Euró? Oh, igen, kérem."

Vonják vissza vagy vágják ki!

A brit zsidóság képviselői szerint az ízléstelen jelenet a holocaust áldozatainak emlékét sérti. Az euró bevezetését támogató mozgalom, a német nagykövetség, a második világháborús brit veteránok egyaránt megbotránkoztatónak tartják a klipet. A bírálók a klip visszavonását vagy legalábbis a kifogásolt jelenet kivágását követelik - írja az Independent.

A BBC internetes kiadása szerint az euróellenes kampány igazgatója azonban tagadja, hogy a klip sértő lenne. "Ez egy ártalmatlan, három másodperces vicces jelenet egy másfél perces reklámfilmben."

Az egymillió fontért készített reklámfilmben, amelyet a következő három hónapban a mozifilmek előtt vetítenek, a brit humor jeles alakjai, munkáspárti képviselők mellett az egykori brit popsztár Bob Geldof is szerepel.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.