Emőke
8 °C
19 °C

A norvég munkás a leghatékonyabb

2003.09.02. 12:39
Az International Labour Organisation (ILO) felmérése szerint a norvég munkások átlagosan húsz százalékkal termelékenyebbek, mint az amerikaiak.
Hatékonyság szempontjából a belgák és franciák is megelőzik az amerikaiakat, de ez utóbbiak többet dolgoznak, és kevesebb szabadságot vesznek ki, közölte a BBC. Az amerikai munkás évente átlagosan 60728 dollárnyi értéket termel, míg az európai csak 54333-at. Az amerikai munkaidő mostanra utolérte a japánt: 2002-ben mindkét országban 1825 órát dolgoztak évente (az uniós országokban ez 1300 és 1800 között változott).

Hatszázötvenszeres különbség

Az ILO szerint a bár Európában erősebbek a szakszervezetek, gyakoribbak a sztrájkok, ez nem rontja komolyan a hatékonyságot. "Hiába dolgozik ugyanis valaki 15 órát egy nap, nem tud minden órában egyformán teljesíteni", áll a szervezet jelentésében. Persze a rövidebb munkanap sem eredményez önmagában hatékonyabb munkaórákat, teszi hozzá Dorothea Schmidt, az ILO közgazdásza. A technikai fejlettség azonban nagyon komolyan befolyásolja a hatékonyságot: az átlagos amerikai farmer hatszázötvenszer termelékenyebb egy vietnami földművesnél.

Az amerikaiak többet keresnek

A bécsi gazdaságkutató intézet (Wifo) augusztus 28-án kiadott jelentése szerint az amerikaiak átlag negyven százalékkal keresnek többet, mint az európaiak, de évente háromszáz órával többet is dolgoznak. A Wifo szerint az egy főre számított amerikai átlagkereset évi 34 ezer euró (kb. 9,01 millió forint), míg az európai 24 ezer euró (kb. 6,47 millió forint).

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.