Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

IMF: egy hosszú háború akár recessziót is okozhat

2003.03.27. 13:18
Egy elhúzódó háború és a terjedő terrorizmus alááshatják a világgazdaság törékeny fellendülését és még mélyebbre taszíthatják a pénzpiacokat - áll a Nemzetközi Valutaalap (IMF) legfrissebb jelentésében. Az olaj közben tovább drágul, az európai tőzsdék pedig tovább gyengélkednek.
A dollár esetleges komolyabb gyengülése destabilizálhatja a tőkepiacokat, amelyek éppen hogy magukhoz tértek volna - írja az IMF jelentése. A Valutaalap szerint a politikusoknak most arra kell törekedniük, hogy a befektetők visszanyerjék a bizakodó hangulatot. A piac ugyanis a jelek szerint rövid háborúra számított, így a hónapokig tartó hadakozás tovább rombolhatja a befektetői bizalmat.

Koehler riogat

Horst Koehler, az IMF igazgatója szerdán egy nyilatkozatában a globális recessziót sem zárta ki. Arra is figyelmeztetett, hogy a háború esetleges gyors lezárása sem fog megnyugvást hozni, ha a régióban élénk marad a terroristák tevékenysége. Az IMF összességében azért nem borúlátó, hiszen a pénzügyi rendszer összeomlására nem lehet számítani, az alacsony kamatok pedig kedvezően hatnak a befektetők hangulatára.

Mi lesz a háború után?

A Nemzetközi Valutaalap véleménye szerint a globális konjunktúra nem annyira az iraki háború lefolyásától függ, sokkal inkább a harci cselekmények lezárása utáni helyzet függvényében alakulhat. - Nem az iraki háború időtartama a meghatározó, hanem az, ami utána történik - idézte az MTI Gerd Hauslert, a Nemzetközi Valutalap nemzetközi tőkepiacokért felelős igazgatóját.

Amennyiben az Öböl térségében gyorsan bekövetkezik egy stabilizálódási időszak, az kedvezően befolyásolhatja a fogyasztók hangulatát és a háztartások költekezése is felélénkülhet.

Ha viszont a most is meglévő bizonytalanságot csak fokozza egy esetleg erősödő terrorhangulat, úgy a magánfogyasztás visszaesésétől is tartani lehet - mondta Hausler az IMF legújabb stabilitási jelentését ismertetve.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!