Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Folytatódik a horvát INA privatizációja

2005.09.23. 08:04
Horvátországban kiválasztották a Merrill Lynch befektetési bankot tanácsadónak az INA-privatizáció tavaszra várható következő szakaszához, írta a Napi Gazdaság. A Molról egyelőre nem tudni, hogy mik a szándékai a horvát tőzsdére kerülő részvényekkel. Az viszont szinte biztos, hogy itthon az üzemanyagárakat napokon belül emelni fogják.
A Merrill Lynch láthatja el tanácsokkal a horvát kormányt az INA-privatizáció következő állomásai során - közölte a zágrábi Hina hírügynökségre hivatkozva a Reuters. A megbízás kezdetétől 60 nap áll a Merrillnek és konzorciumtársának, a Raiffeisen Bank horvát leányának a rendelkezésére, hogy felértékeljék az olajtársaság eszközeit és kidolgozzák az értékesítés részleteit.

Az elképzelések szerint a horvát kormány a 75 százalék mínusz egy részvényes állami INA-csomagból 15 százalékot a tőzsdén keresztül értékesít majd. Kedvezményes feltételek mellett egy hétszázalékos csomagból jegyezhetnek a cég dolgozói, egy másik hétszázalékos paketthez pedig a háborús veteránok juthatnak majd hozzá. A korábbi tervek szerint a magánosításra még az idén sor került volna, de mostanra egyértelművé vált, hogy az eladás a hátralévő négy hónapban már nem bonyolítható le, szakértők szerint arra jövő tavasszal kerül sor.

Ez jelentős hiányt okoz a horvát költségvetésben, ám állítólag fontos szerepet játszott a Merrill győzelmében, hogy áthidaló kölcsönt szervez a kieső bevétel pótlására. A horvát állam mellett jelenleg a Mol rendelkezik még részesedéssel az INA-ban, a magyar társaság 2003-ban 505 millió eurót fizetett a 25 százalék plusz egy részvényt kitevő csomagért. A céget most már ennél többre "tartják", legalábbis Tomislav Dragicevic, az INA vezérigazgatója egy közelmúltban adott interjúban 3,5-4 milliárd dollár közé tette a társaság értékét.

A felértékelődést a sikeres szíriai kutatásokkal és a cég finomítóinak hamarosan induló korszerűsítésével indokolta. A Mol többször deklarálta, hogy mindenképpen szeretne többségi részesedést szerezni Horvátország legnagyobb társaságában, hisz csak ekkor lenne lehetősége arra, hogy konszolidálja az INA számait. A Reuters szerint elképzelhető, hogy ennek érdekében a cég különtárgyalásokat folytat a horvát kormánnyal, arról azonban nem tudni, hogy a tőzsdére kerülő részvényekkel kapcsolatban tervez-e valamilyen lépést.

Eközben itthon a benzinárak újra lendületbe jöhetnek, emlékeztet a Napi Gazdaság. Szeptember 17-én megfordult a kőolaj- és üzemanyag-piaci trend a világ tőzsdéin és az elmúlt öt napban hat százalékot meghaladó mértékben erősödtek a jegyzések. A grafikonok elszomorító képet mutatnak, az árak emelkedése a korábbi csökkenéshez hasonlóan gyors ütemű, és amíg a világ a Katrinát követő Rita hurrikán miatt várható károkat próbálja felbecsülni. Emiatt közel napi hárommillió hordós feldolgozókapacitás-kiesést várnak az USA finomítóinál, a szakértők nem is várnak változást.

Ezt tetézi a forint utóbbi napokban bekövetkezett gyengülése, a most már tartósan 200 forint fölötti dollárárfolyam, amely csak növelheti a várhatóan többforintos emelés mértékét. Mindez akár teljesen fel is emésztheti az alig több mint egy hét múlva bekövetkező áfacsökkentés hatását. A Mol ugyan már nyár óta nem jelent be központi áremeléseket, mégis szinte bizonyos, hogy a néhány napja végrehajtott árcsökkentést a nagykereskedelmi és ezen keresztül a kutaknál is megjelenő áremelés követi, akár már egy-két napon belül. Mint ismeretes, az olajcég mindig az elmúlt öt nap áralakulását veszi alapul.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!