Ferenc, Olívia
-2 °C
4 °C

Pornón csúszhat el az izraeli távközlési reform

2001.07.24. 13:26
Remek alkupozícióba kerültek az izraeli parlament ultraortodox pártjai, mivel képesek megvétózni a távközlési piac megnyitását szabályozó törvényeket. A vallásosak egyelőre azt állítják, hogy csak akkor szavaznak igennel, ha cserébe teljes egészében kitiltják a pornográfiát a kábeltévék adásából.
Hiába tartják úgy izraeli üzletemberek és szakértők, hogy a törvényjavaslat elfogadása az ország távközlési piacának létérdeke - jellemző, hogy Haim Israel, a Nessuah Zannex elemzője az "utóbbi 10-20 év legfontosabb gazdasági törvényének" nevezte a tervezetet - a vallásos pártok voksai nélkül a dolog nem mozdulhat előre.

Minden a Bezeq-é

Az elmúlt időszak tétova piacnyitási kísérletei ellenére az izraeli piacot lényegében a Bezeq Israel Telecoms nevű állami cég uralja. E cég kezében vannak a vonalas hívások, övé az ország egyetlen szélessávú internetszolgáltatója és a legnagyobb mobilcég részvényeinek többsége.

A most veszélybe került törvényjavaslat megengedné, hogy a kábeltévés cégek szélessávú internet- és telefonszolgáltatást nyújtsanak.

A kártya lett volna a kompromisszum

A törvényszöveget a parlamenti szavazás előtt a Knesszet gazdasági bizottságának is el kell fogadnia. Ez a legutóbbi ülésen nem sikerült, pedig korábban az a hír szivárgott ki, hogy sikerült kompromisszumot kötni. A kábel-előfizetők eszerint csak speciális mágneskártya segítségével nézhették volna a pornóadásokat.

Bibi fél attól, hogy függővé válnak

Igal Bibi, a Nemzeti Vallásos Párt és a gazdasági bizottság tagja szerint azért van szükség a tiltásra, mert az emberek különben könnyen pornófüggővé válnak. Reuven Rivlin kommunikációs miniszter azzal replikázott, hogy nem a politikusok dolga eldönteni, mit nézzenek az izraeli tv-előfizetők.

Pornó ide, pornó oda, a Matavot szeretik

A befektetők a jelek szerint nem veszik túlzottan komolyan az ortodoxok fenyegetéseit, a reform várható haszonélvezői közé tartozó Matav Cable Systems Media részvényeinek árfolyama az utóbbi napokban masszívan emelkedett.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.