Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

A munkahelyi játék növeli a hatékonyságot

2003.11.07. 12:24
Az utrechti egyetem kutatói szerint a munkahelyi számítógépes játékok növelik a hatékonyságot és javítják az alkalmazottak hangulatát.
A kutatók sokáig kerestek olyan céget, amely hajlandó velük együttműködni, végül egy holland biztosítótársaság hatvan alkalmazottjának bevonásával végezték el vizsgálatukat. A vállalat öt részlegéből véletlenszerűen választották ki a résztvevőket, majd csoportokba osztották őket.

Egyes csoportoknak megengedték, hogy munkaidőben egyszerűbb játékokkal (pasziánsz, aknakereső) játszanak, másoknak megtiltották. A kísérlet egy hónapig tartott, a szerencsés alkalmazottak napi egy órát játszhattak, a játékidőt szabadon eloszthatták.

Hiba tiltani

A résztvevőket rendszeresen kikérdezték arról, hogy mit játszottak és mennyit, hogy érzik magukat, mennyit dolgoztak, és mit gondolnak a munkájukról. Az eredmények szerint a játék hatására az alkalmazottak sokkal jobban érezték magukat és jobban is dolgoztak, közölte a BBC.

Jeffrey Goldstein professzor, a kutatás vezetője úgy véli, nagyot hibáznak azok a vállalatok, amelyek tiltják a játékot. "A játék olyan mint egy kávészünet, az agyat pihenteti, illetve más típusú feladatokkal látja el, így a munkához visszatérve az alkalmazott frissebben végezheti dolgát" - mondja a professzor. "De a játék nem csak ezért fontos. Az által is sokat javít a hatékonyságon és a közérzeten, hogy a dolgozó szabadabban oszthatja be munkaidejét" - tette hozzá.

A professzor megjegyezte, hogy a kutatás még csak az elején tart, így azt tervezi, hogy sokkal több ember és komolyabb játékok bevonásával folytatja vizsgálatait.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Wellness hétvégék belföldön

A kényeztetés egész évben jár Önnek! Válasszon a legjobb ajánlatokból.