Előd
5 °C
11 °C

Konszolidáció előtt a játékprogram-fejlesztő ipar

2002.12.10. 15:48
Az egyre nagyobb költségek az egyesülés felé terelik a legnagyobb európai játékprogram-fejlesztő cégeket. A konszolidációs folyamatnak két japán óriás, az Enix Corp. és a Square Co. Ltd. egyesülési terve is ösztönzést ad.
Egyesülésekre kisebb nagyságrendben már eddig is volt számos példa: európai és amerikai programfejlesztők egyaránt sorra vásároltak fel likviditási gondokkal küszködő, de nagy szakmai tudású, kis stúdiókat. Az ilyen kis szellemi műhelyek betagozása nagyobb cégek szervezeti kereteibe továbbra is folytatódik. A hatalmasra duzzadt fejlesztési költségigény azonban már a nagyokat is egyesülési kényszer felé tereli. A nagyságrendi szempontok nem csak a fejlesztésben, hanem a terjesztésben is érvényesülnek.

A nagyok bevásárolnak

Az egyesülés mellett szól az ellenséges felvásárlási kísérletek megelőzése is. Számos japán és amerikai óriás figyeli felvásárlási szándékkal a szakmát. A Microsoftnak például nem jelent gondot bármelyik, az XBox játékkonzol szempontjából ígéretesnek tűnő programfejlesztő cég felvásárlása. Szeptemberben vásárolta meg például a Rare Ltd. brit céget. A japán Sega az elmúlt évben felhagyott a játékkonzolgyártással, és azóta kizárólag programfejlesztő birodalma kiépítésével foglalkozik. Feltett szándéka amerikai és európai műhelyek integrálása szervezeti rendszerébe.

A potenciális vásárlók közé sorolható néhány gazdag, amerikai játékprogram-fejlesztő cég is, például az Electronic Arts és az Activision Inc.

Három konzol a piacon

Az egyesülési szándékok és lehetőségek feltehetőleg a karácsonyi szezon után, az értékesítési sikerektől függően körvonalazódnak majd. A játékprogram-fejlesztő cégek éves árbevételének 40-50 százaléka hagyományosan az év utolsó negyedében keletkezik. A mostani szezon értékesítési eredménye annál is inkább mérvadó lesz, mivel most van először piacon egyszerre mind a három játékkonzol. A nagy egyesülések megvalósulását a szakértők a 2003-2004-re valószínűsítik.

Zuhanó tőkeérték

Az európai játékfejlesztők körében számos csábító befektetési lehetőséget hagyott maga után a szektor legutóbbi visszaesése. Az Infogrames tőkeértéke 70 százalékkal, az Ubi Soft tőkeértéke pedig 60 százalékkal esett vissza az elmúlt évben. Különösen nagy veszélynek van kitéve a legnagyobb európai fejlesztő, a kényes pénzügyi helyzetben lévő Infogrames, mivel részvényeinek 70 százaléka közkézi. Igaz, adóssága némileg ront a vonzerején. Szilárd pénzügyi helyzete ellenére veszélyeztetett az Eidos is, mivel részvényeinek 97 százaléka van szabad forgalomban. Az Ubi Soft jelenleg szilárd pénzügyi alapokon áll, de jövője két új játék, a Splinter Cell és a Rayman 3 piaci sikerén áll vagy bukik.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!