Olivér
0 °C
4 °C

Felfüggesztették a Jukosz-Szibnyefty egyesülést

2003.11.28. 12:31
Kapcsolódó cikkek (1)
A Szibnyefty pénteken bejelentette, hogy felfüggesztették az áprilisban bejelentett egyesülést a Jukosz olajtársasággal, közölte a BBC.
A Szibnyefty pénteki közgyűlésén lezárhatták volna a folyamatot: itt kellett volna az egyesült cég igazgatótanácsáról, illetve az osztalék megosztásáról dönteni. Azonban a közgyűlés megkezdése után bejelentették az egyesülés "átmeneti felfüggesztését".

Egyoldalú?

A Jukosz szóvivője a hírre reagálva csak annyit közölt, hogy a közlemény csak a Szibnyefty álláspontját tükrözi, de ennél többet nem árult el. Ez azért lehet lényeges, mert egyoldalú döntés esetén a Szibnyeftynek egymilliárd dollár kötbért kellene fizetnie. A Jukosz részvényei a hír hatására hét százalékkal estek.

A Kreml büntet?

Egyes elemzők szerint a Kreml lépett közbe, hogy az egyesülés megakadályozásával büntesse a Jukoszt, melynek vezérét, Mihail Hodorkjovszkijt október végén adócsalás vádjával letartóztatták. Mások ugyanakkor úgy vélik, a Szibnyefty magától döntött az üzlet lefújásáról, mert a történtek után túl kockázatosnak ítélte azt. A harmadik verzió szerint Roman Abramovics, a Szibnyefty főrészvényese szeretne jobb feltételeket kikényszeríteni.